Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Egyszerűen oldották meg a menekülthajó problémáját

2015-05-11T002923Z 1725707882 GF10000090750 RTRMADP 3 INDONESIA-
2015.05.12. 06:42

Az indonéz tengerészet megmutatta, hogyan kell unortodox módon kezelni az ország partjai felé tartó menekülthajók problémáját: hétfőn elvontatott egy partjai felé tartó hajót, melyen 400 mianmari, illetve bangladesi menekült hánykolódott. Az MTI tudósítása szerint a hajót feltöltötték üzemanyaggal, és ivóvizet, valamint élelmet adtak a rajtalévőknek, majd a nemzetközi vizekre irányították őket. A tengerészeti szóvivő indoklása szerint: 

Nem kényszerítjük őket arra, hogy bármely más országba, akár Malajziába, akár Ausztráliába menjenek, mert ez nem a mi problémánk. Nekünk arra van gondunk, hogy ne jöjjenek Indonéziába, mert nem ez volt az úti céljuk.

Könnyen lehet, hogy az indonéz hatóságok az előző napi menekült-transzporton sokalltak be, ugyanis szintén Aceh tartományba vasárnap 600 menekült érkezett hajón, őket még táborokban, illetve egyes esetekben családoknál szállásolták el, ételt és orvosi ellátást is biztosítottak számukra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) felszólította kedden a délkelet-ázsiai országok kormányait, hogy kutassák fel és mentsék ki a tengerekből azokat a menekülteket, akiknek az élete veszélyben van.

Malajzia partjainál is találtak hétfőn több mint ezer menekültet, akik a mianmari rohingja etnikumba tartoznak. A három hajónyi embert az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek. A muszlim vallású rohingják évtizedek óta diszkriminációban élnek a hazájukban. Az elmúlt években a többségi buddhisták támadásai miatt tömegesen kezdtek menekülni a lakóhelyükről, és az elmúlt három évben mintegy százezren hagyták el otthonaikat. Migrációs szakemberek és emberi jogi aktivisták szerint mintegy hatezer rohingja vesztegelhet még számos hajón a térségben.  • Vennék
  • Bankszámla