Újabb földrengés rázta meg Nepált

000 Del6407684
2015.05.12. 08:44 Módosítva: 2015.05.12. 13:14

Két héttel a korábbi, hétezernél is több áldozatot követelő földrengés után Nepált egy újabb, a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg, írja a BBC. A nagy erejű rengés központja a Mount Everest közelében található Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 kilométeres mélységben volt. A földrengésnek legalább 50 áldozata volt Nepálban és 17 ember Indiában is meghalt a rengés miatt, írja a CNN.

A fővárost, Katmandut ezzel újabb katasztrófa sújtotta. A BBC szerint  a városban ezrek szaladtak pánikolva az utcára, majd a gyerekeit magukhoz szorítva próbálták telefonon elérni a szeretteitek, azonban a rengés miatt a telefonhálózatok nem működtek. A rengést hat erős utórengés is követte.

Ez egy igazán nagy földrengés volt

– jelentette egy helyi üzletvezető a Reuters hírügynökségnek Katmanduból, ahol az emberek az épületekből az utcára menekültek, amikor a földrengés történt – helyi idő szerint 12 óra 35 perc körül.

Nepál kormánya úgy tudja, legalább 19-en meghaltak, és 981-en megsérültek a keddi földrengés során. A Nemzetközi Migrációs Szervezet arról számolt be, hogy a Katmandutól keletre fekvő Csautarában négyen életüket vesztették, miután több épület is összeomlott a településen. A rendőrség legalább három halottról tud, összesítése szerint a sérültek száma meghaladja a háromszázat. Két halottja van a földrengésnek Indiában, a Nepállal szomszédos Bihár államban is, írja az MTI. Az újabb földrengés miatt bezárt Nepál egyetlen nemzetközi repülőtere Katmanduban.

Manesh Shrestha, a CNN egyik, épp Katmandu egyik külvárosában tartózkodó producere azt nyilatkozta, hogy a környékén lévő házak közül három vagy négy összeomlófélben van. A Nemzetközi Migrációs Szervezet egyébként már az április végi földrengés után mentőcsapatot  küldött Csautarába, ahol az egyik legtöbb áldozatot szedte a földrengés.

A rengés után egy amerikai mentőhelikopternek is nyoma veszett a CNN szerint. A hatóságok remélik, hogy nem történt baleset, csak a kommunikációs rendszerrel van baj.

Gorkhában, ahol az előző földrengés epicentruma volt nem okozott jelentősebb károkat a keddi rengés. 

Az adatok alapján a keddi földmozgás epicentruma mélyebben volt, mint az április végi, 7,9-es erősségű rengésé, amelynek középpontja 15 kilométerrel húzódott meg a földfelszín alatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sekélyebb epicentrumú földrengések általában több kárt okoznak a felszínen.

Beszámolók szerint a földrengést az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

A lavinák is gondot okoznak

Közben a nepáli hadsereg száztizenhét embert menekített ki három, a külvilágtól elzárt településről a lavinák sújtotta Langtang-völgyben, írta az MTI egy helyi tisztségviselőre hivatkozva. A kimenekítettek között száztizenöt nepáli és két amerikai állampolgár van, akik egy eltűnt hozzátartozójuk után kutattak a völgyben.

A három, túraútvonalak közelében fekvő települést az április 25-én pusztító földrengés, illetve az az által kiváltott lavinák zárták el a külvilágtól.

 Az egész Langtang-völgy egy sziklás és havas romhalmazzá vált a lavinák miatt

– mondta Uddhav Bhattarai, az érintett nepáli közigazgatási egység, Raszuva vezetője.

A lavinák által elsodort holttestek keresését az utóbbi napokban az újabb földcsuszamlások és lavinák miatt többször is fel kellett függeszteni. Eddig 128 holttestet találtak meg, de egyes információk szerint akár háromszáz embert is maga alá temethetett a hógörgeteg.

Az április 25-i, 7,9-es erősségű földrengés nepáli halálos áldozatainak száma meghaladja a nyolcezret, a sérülteké pedig – a legfrissebb adatok szerint – 17 800-ra nőtt. Sokakat továbbra is eltűntként tartanak számon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport