Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A malária miatt csempészték a gyereküket a bőröndben

2015.05.13. 20:28

A maláriától féltették szülei az afrikai kisfiút, akit bőröndben akartak Európába csempészni -mondta a gyerek édesanyja az EFE spanyol hírügynökségnek szerdán. Hangsúlyozta, hogy attól félt, a rossz körülmények ismét előhozzák a betegséget, ezért akarták sürgősen Európába vinni a kisfiút.

Lucie Ouattara elmesélte, hogy a család tagjai évek óta élnek egymástól elszakítva. A házaspár, több ezer afrikaihoz hasonlóan, egy jobb élet reményében érkezett Spanyolországba, de négy gyermekük közül csupán az egyiket, egy kislányt sikerült magukkal vinniük, a többieket rokonok gondjaira bízták.

2015-05-08T084815Z 751827593 GF10000088008 RTRMADP 3 SPAIN-CRIME
Fotó: Handout

A férj a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén kapott munkát egy mosodában hat évvel ezelőtt, és azóta azért dolgoznak, hogy legyen elég pénzük a többi gyerek utazására is. Három éve próbálkoznak, hogy elsőként a nyolc éves Abou mehessen utánuk, de eddig nem jártak sikerrel.

Az asszony beszélt arról is, hogy az utóbbi időben egyre nyugtalanítóbb híreket kaptak otthonról a kisfiúról. Kiderült, hogy vérszegény, a rossz táplálkozás megviseli a szervezetét, és lelkileg is nagyon rosszul tűri szülei távollétét.

Az apa állítólag nem is tudta, hogy a gyerek a bőröndben van

"Jó ember, szereti a gyerekeit és sokat dolgozik" - ezt mondta férjéről Lucie Ouattara, aki állítja, nem tudott arról, hogy bőröndben viszik majd át a határon a gyereket, és kizártnak tartja azt is, hogy a férje tudtával történt a dolog.

A kisfiút egyelőre egy gyermekvédelmi intézményben helyezték el Ceutában. Apja jelenleg előzetes letartóztatásban van, ahogy az a 19 éves marokkói nő is, akinek rózsaszínű gurulós bőröndjében megtalálták a kisfiút a határőrök, amikor átvilágították a csomagot. Embercsempészettel gyanúsítják őket, amelyért akár nyolc év börtön is kiszabható.

A férfi szabadon engedéséért civilek fogtak aláírásgyűjtésbe a charge.org internetes oldalon, eddig már több mint 31 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Arra hivatkoznak, hogy a férfit a családegyesítés célja vezette, és kényszerhelyzetében választotta ezt a módot, miután nem kapott segítséget. A petíció szövege szerint nehéz megérteni, hogy az emberkereskedelem megfékezésére használt intézkedést alkalmaznak egy apával szemben. Ráadásul ebben az esetben nem áll fenn az a veszély sem, hogy a férfi elmeneküljön - vélik az aláírók.