A Delta Force megölte az ISIS egyik vezetőjét

shutterstock 173916002
2015.05.17. 00:39

Az Egyesült Államok különleges erői megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét egy Szíria területén végrehajtott akcióban - közölte szombaton a Fehér Ház és a Pentagon.

Az Abu Szajjaf nevű férfi az amerikai hatóságok szerint a Szíriában és Irakban jelentős területeket, köztük olaj- és földgázmezőket uraló szélsőséges szervezet egyik pénzügyi vezetője volt. Fontos szerepet játszott az Iszlám Állam illegális olaj- és gázeladásainak egyengetésében, ami a csoport egyik legfőbb bevételi forrása.

A Szíria keleti részén, Al-Amrban végrehajtott akciót Barack Obama amerikai elnök rendelte el. A rajtaütés során az amerikai katonák őrizetbe vették Abu Szajjaf feleségét, akit jelenleg Irakban tartanak fogva. Az amerikaiak azt gyanítják, hogy a nő is fontos szerepet játszott a dzsihadista szervezet vezetésében.

Ashton Carter védelmi miniszter közleményében azt írta, hogy az akcióval újabb jelentős csapást mértek az Iszlám Államra.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Bernadette Meehan közölte, a dzsihadistát azután ölték meg, hogy tüzet nyitott az amerikai katonákra. A műveletet az iraki hatóságok teljes beleegyezésével, a nemzeti és nemzetközi joggal összhangban hajtották végre - tette hozzá.

Az amerikai közlés szerint az akciót a Delta Force elnevezésű különleges műveleti egység kommandósai hajtották végre, akik Black Hawk helikoptereken és V-22 Osprey billenőrotoros katonai repülőgépeken hatoltak be mélyen Szíria területére Irakból. A kommandósok tűzharcba keveredtek az ISIS harcosaival, és legalább egy tucatnyi fegyverest megöltek. Az akció során, amelyben egy amerikai sem sérült meg, kiszabadítottak egy fiatal jazidi nőt is, akit a jelek szerint rabszolgaként tartott fogva Abu Szajjaf és felesége.

Ez volt az Egyesült Államok második szárazföldi katonai akciója Szíria területén az országban négy éve tartó polgárháború során. Az előző, sikertelen bevetésen tavaly nyáron egy túszul ejtett újságírót, James Foleyt próbálták meg kiszabadítani az Iszlám Állam fogságából. Foleyt nem sokkal később lefejezte az Iszlám Állam.  • Hírek
  • Hírek