Adalbert
13 °C
21 °C

Kambodzsa kiadta a moszkvai felhőkarcoló-királyt

000 Del6415701
2015.05.17. 08:12

Kambodzsa vasárnap kiadta Oroszországnak a hazájában csalással vádolt Szergej Polonszkij milliárdost, aki illegálisan tartózkodott az országban. A férfit egy Moszkvába induló járatra tették fel kora reggel, írja az MTI.

Polonszkijt pénteken vették őrizetbe, mert már két éve lejárt a vízuma. Az orosz hatóságok 2013-ban emeltek vádat a Mirax Group építőipari konszern volt elnöke ellen, akit hazájában moszkvai "felhőkarcoló-királyként" emlegettek. A vád szerint nyolcvan embert károsított meg egy épületegyüttes kivitelezésekor. Vállalata 5,7 milliárd rubelt (38 milliárd forint) kapott a befektetőktől a beruházásra, de nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. Szergej Polonszkij utasítására a vállalat vezetősége csődeljárást és felszámolást kezdeményezett a cég ellen. 

A kambodzsai érdekeltségekkel is rendelkező 42 éves üzletembert 2013-ben vették először őrizetbe egy délnyugat-kambodzsai szigeten, de egy másik ügy miatt. A milliárdos két társával együtt újévi mulatozás közepette, részegen a hajófülkékbe zárta egy jacht legénységét, majd arra kényszerítette őket, hogy ugorjanak a tengerbe, és úszva érjék el a partot. Polonszkij három hónapot töltött börtönben. Ezt követően Izraelbe utazott, de később visszatért Kambodzsába. A férfit az Interpol is körözte. 

2014-ben egy kambodzsai bíróság úgy döntött, hogy nem lehet kiadni Oroszországnak, mert a két ország között nincs kiadatási egyezmény. Az ítéletet követően Polonszkij azt nyilatkozta, ő ártatlan és Oroszországban csak azért emeltek vádat ellene, hogy a hatóságok ellenőrzés alá vonják gazdasági érdekeltségeit.