Ma szavaznak az írek a melegházasságról

000 DV2039218
2015.05.22. 09:35

Írországban péntek reggel népszavazás kezdődött az azonos neműek házasságának legalizálásáról, írja az MTI. A legutóbbi közvélemény-kutatások mindegyike szerint legalább 60 százalék lesz az igennel szavazók aránya. 

Több kormányzati tisztségviselő és jogvédő aktivista ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az írországi referendumok történetének tanulságai alapján meglepő eredmény is születhet. Megítélésük szerint ahhoz, hogy valóban az igenek győzzenek, kulcsfontosságú a nagy részvételi arány, különösen a fiatalok körében, közülük viszont általában csak kevesen élnek szavazati jogukkal. Az országban domináns vallásnak, a katolicizmusnak az egyházi vezetői az intézkedés elutasítására szólították fel az embereket.

Enda Kenny kormányfő arra buzdította az ország 3,2 millió választópolgárát csütörtökön, hogy „írjanak történelmet”, és a világ első nemzeteként szavazzák meg az azonos neműek házasságának legalizálását. Az ezt lehetővé tévő alkotmánymódosítás jóváhagyása szavai szerint olyan áttörést jelentene az ír polgári jogok terén, amit a melegek és leszbikusok generációkon át el sem tudtak volna képzelni.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 22 óráig várják a szavazókat, az eredmény közzététele szombat délutánra várható.

Ahogy arról tavaly beszámoltunk , Enda Kenny ír miniszterelnök bejelentette, kormánya népszavazást ír ki a melegházasság engedélyezéséről. Írországban 2011-ben engedélyezték az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát; ahhoz, hogy házasodhassanak is, alkotmánymódosításra van szükség, amihez viszont népszavazásra van szükség.  • Hírek
  • Hírek