László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ilyen eredményt senki nem jósolt a lengyel elnökválasztásra

2015.05.24. 22:38
Andrzej Duda, az ellenzék jelöltje simán legyőzte a jelenlegi államfőt a lengyel elnökválasztáson. Az exit pollok szerint Duda 53-47 százalékra verte Bronisław Komorowskit. Négy hónappal ezelőtt Komorowski még 40 százalékkal vezetett. De legyőzte a 45 éves ügyvéd, aki Orbán Viktor több intézkedéséről is elismerően beszélt.

Elég nagy meglepetéssel végződött a lengyel elnökválasztás: az első exit poll eredmények szerint Andrzej Duda, az ellenzéki, Jarosław Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje jelöltje lesz Lengyelország új államfője - közölte a Gazeta Wyborcza.

Az exit poll szerint (amely rendszerint megbízhatóan jelzi a valós helyzetet)

  1. Andrzej Duda, PiS - 53 százalék
  2. Bronisław Komorowski, PO – 47 százalék

Bronisław Komorowski jelenlegi elnök, a legnagyobb kormánypárt (PO) jelöltje tehát nagy meglepetésre elvesztette a választást. A két forduló közötti kutatások se mutattak ekkora különbséget a két jelölt között. A részvétel magasabb volt, mint az első fordulóban: 56,1 százalék ment szavazni (két hete 48,9 százalék).

Az elsődleges eredmények szerint Lengyelország ismét kettészakadt: a nyugat Komorowskira, a kelet pedig Dudára szavazott, csakúgy, mint két hete. Az arányok azonban most mások voltak, Duda jobban megnyerte a keletet. A dél-keleti kárpátaljai vajdaságban például 70 százalékkal győzött a Gazeta Wyborcza által közölt exit poll és elemzés szerint.

A szavazatszámláláson alapuló tényleges eredményeket az országos választási bizottság hétfő éjfélig ígérte.

Kicsoda az új lengyel elnök?


Andrzej Duda 45 éves jogász, államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában. 2011-től parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő. Győzelme azért óriási meglepetés, mert februárban, amikor jelölt lett, még alig volt ismert hazájában, és a kutatók és 20 százalék körül mérték a támogatottságát.

Kampányában fontos szerepet kapott családja. Felesége, Agata Kornhauser-Duda némettanár, apósa Julian Kornhauser neves költő. A jelöltsége elején sokak által másodrangú politikusnak minősített Duda a nagystílű, amerikai stílusú kampány során fokozatosan növelte támogatottságát. Szociális és gazdasági témákat helyezett előtérbe, külpolitikai kérdésekben a nemzeti szuverenitáson alapuló európai integráció, a NATO erőteljesebb lengyelországi jelenléte mellett állt ki - írta róla korábban az MTI.

Gazdasági témákban több tekintetben – az adókérdéseket, a devizahitelesek támogatását, a külföldi nagycégek szerepét illetően – a magyar megoldások követését javasolta. Világnézeti, bioetikai témákban következetesen kiállt a katolikus tanítás mellett.

Bár a szavazókörök este kilenckor zártak, az exit pollokat csak fél tízkor lehetett nyilvánosságra hozni, mert egy településen eddig kellett meghosszabbítani a szavazást egy szavazókörben történt haláleset miatt.

Duda köszöni, Komorowski tiszteli

Az exit pollok közzététele után a leköszönő Bronislaw Komorowski rövid beszédében gratulált Andrzej Dudának. Mint mondta, a választási eredményt

nemcsak tudomásul venni, hanem tisztelni is kell.

Andrzej Duda a zsúfolt választási központjában köszönetet mondott választóinak,és mint mondta,

az egész társadalom támogatását kérem a nemzeti egység újrateremtéséért.

Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt – a kormányzó PO és az ellenzéki PiS tábora között húzódik.

Komorowski hatalmas előnyt herdált el

Az első fordulóban Duda nyert, egy százalékkal előzte meg Komorowskit (34,8-33,8), az ország is teljesen kettészakadt a választáson, és nagy meglepetést okozott egy függetlenként induló rockénekes, Paweł Kukiz is, aki elitellenes kampányával 20,8 százalékot szerzett. Az elmúlt két hétben mindenki tisztában volt azzal, hogy a mozgósítás mellett Kukiz - főként fiatal - szavazói fogják eldönteni, ki legyen az államfő a következő öt évben. A kutatások már jelezték, hogy többségük Duda felé húz.A két forduló között egyre erősödött a negatív kampány a két jelölt között. Komorowski a Dudát támogató PiS világnézeti és politikai radikalizmusától óvott, Duda viszont a kormányzó pártot támadta, és az elnök politikai ellenfelek iránt tanúsított gorombaságát és világnézeti kétarcúságát hangoztatta. Még Orbán Viktor is szóba került a vitájukban, Duda pedig ORbán több lépéséről (bankadó, kereskedelmi láncok különadója) elismerősen beszélt.

A mostani eredmény azért óriási meglepetés, mert pár hónappal ezelőtt minden elemző simán Komorowskinak adta a győzelmet. A legnagyobb kormánypárt, a Polgári Platform (PO) által indított Komorowski februárban még simán, 60 százalékkal vezetett, ám népszerűsége hétről hétre zuhant, míg - most láthatjuk - a végére el is fogyott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!