Brit EU-népszavazás: A külföldi EU-állampolgárok nem szavazhatnak

2015.05.25. 09:10

A hétfői brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az európai uniós társállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárai nem vehetnek részt a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson, írja az MTI.

Downing Street-i forrásokat idézve a The Daily Telegraph, a Daily Mail, valamint a The Independent című napilap egyaránt azt írta hétfőn, hogy a kormány csak a brit, valamint a Nagy-Britanniában letelepedett ír és nemzetközösségi állampolgárok számára teszi majd lehetővé a részvételt a referendumon.

A sajtó egyöntetű értékelése szerint David Cameron miniszterelnök ezzel komoly engedményt tett a kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának, amelynek prominens képviselői követelték, hogy a tartósan Nagy-Britanniában élő, becslések szerint 1,5 milliónyi külföldi EU-állampolgár ne vehessen részt a referendumon.

A referendumot ugyanolyan szabályok alapján rendezhetik majd, mint a brit parlamenti választásokat, amelyeken szintén nem vehetnek részt külföldi EU-állampolgárok, a Nagy-Britanniában élő írek és a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség állampolgárai viszont igen. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a népszavazáson Nagy-Britannia jövőjéről kell szavazni, és ebben a rendkívüli horderejű kérdésben a brit állampolgárokat, valamint a Nagy-Britanniához szoros történelmi szálakkal kapcsolódó Írország és a Nemzetközösség polgárait illeti meg a döntés joga.

A brit kormány mindemellett nem fogja lehetővé tenni azt sem, hogy a 16-17 éves korosztály is részt vehessen a népszavazáson. Ez az ötlet annak nyomán merült fel, hogy a Skócia függetlenségéről tavaly szeptemberben rendezett referendumon - amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött - a 16-17 évesek is voksolhattak.

A kormány tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorításáról szólnának.

A kormány ragaszkodni szeretne ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-ban vagy az unión kívül akarják-e tudni hazájukat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla