Gergely
4 °C
23 °C

George Pataki is indul az elnökválasztáson

2015.05.28. 13:55

George Pataki volt New York-i kormányzó bejelentette, hogy indul az amerikai elnökválasztáson.

Pataki 2007-ig volt New York-i kormányzó, a magyar–olasz–ír származású amerikai politikus a republikánus párt tagja. Korábbi elnökválasztásokon is felmerült már, hogy elindulhat a republikánus párt elnökjelöltségéért, de most először teszi ezt meg.

Bár jelöltségét hivatalosan csütörtökön jelentette be, a New York Postnak adott interjújában már korábban megszellőztette a tervét.

Pataki a nyolcadik jelentősebb politikus, aki bekapcsolódott az elnökválasztási kampányba. Támogatottsága az országos közvélemény-kutatások szerint a kampány korai szakaszában nem számottevő - nem kizárt, hogy nem lesz az első televíziós vitákra meghívandó tíz legnépszerűbb aspiráns között -, de tanácsadói abban bíznak, hogy a volt kormányzó politikai nézetei később felkeltik a választók érdeklődését, írja az MTI.

A Wikipédia szerint George Pataki apai nagyapja, Pataki János (1883–1971) 1908-ban vándorolt ki Magyarországról, Aranyosapátiból az Amerikai Egyesült Államokba, és egy kalapgyárban dolgozott, későbbi felesége, Erzsébet (1887–1975) pedig 1904-ben vándorolt ki.

2008. november 12-én Sólyom László magyar államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal adományozta George Patakinak.