Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Temető lesz az amszterdami autópálya falában

2015.05.28. 21:24

Temetkezési hellyé alakítanák Amszterdamban a várost körülölelő autópálya zajvédő falának egy részét, írja az MTI.

Amszterdamban már van egy temető, amely közvetlenül a körgyűrű mentén létesült, és ez adta az ötletet az intézmény vezetőjének ahhoz, hogy koporsókat helyezzenek el a zajvédő falban.

A terv szerint a mintegy hétszáz méter hosszúságú falszakaszba több tucat koporsót építenének be. A föld helyett a falba beépített koporsók bizarr ötletével egy ismert építész állt elő, és sikerült megnyernie elgondolásához a temető vezetőit. A zajvédő falba eredetileg csupán urnákat helyeztek volna, a körülötte lévő térséget pedig szórásos temetés céljaira kívánták felhasználni. 

Mint az intézmény igazgatója a Telegraafnak elmondta, a falat zöld növényzettel, mohával, virágokkal borítanák be, a koporsókat pedig galériaszerűen a betonfalba süllyesztenék, helyet hagyva természetesen az elhunyt emléktáblájának. A zajvédő fal körüli térségen meghagynák a természetes zöld növényzetet, a fákat, és a gyászolók számára pihenőpadokat helyeznének el.

Kétségtelenül nem mindenkinek tetszik a terv, de sokan kedvelik az exkluzív dolgokat - vélekedett az igazgató. Nem kevesen vannak olyanok is, akik már életükben is irtóznak a gondolattól, hogy haláluk után a földbe helyezzék őket, a mi megoldásunk ezeknek az embereknek nyújt némi megnyugvást és segítséget a halál gondolatának elfogadásához - tette hozzá.

Amennyiben az amszterdami városi tanács a javaslatot elfogadja, jövőre elkezdődhet a falba épített temetkezési helyek kialakítása.