Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az Iszlám Állam már a vizet is elzárja, hogy ellenfelei elmeneküljenek

2015.06.04. 20:27

Elzárta a gátat az Iszlám Állam (IS) a néhány hete elfoglalt Ramádi városától északra. A katonák a gát 26 kapujából mindössze kettőt vagy hármat nyitnak ki egy-egy rövid periódusra, hogy ezzel megakadályozzák az Eufrátesz kiöntését, és vizet juttassanak a szintén általuk ellenőrzött Falludzsa városába.

Az IS a folyó visszatartásával egyrészt elvágja a kormányerőket a vízutánpótlástól. Másrészt a CNN-nek nyilatkozó helyiek szerint a folyó vízállása most olyan alacsony, hogy gyalog át lehet kelni rajta, ami jelentősen megkönnyíti több közeli város, köztük a biztonsági erők egyik bázisaként szolgáló Habbánijja megtámadását is.

Az IS sorozatos támadásai és a gát elzárása miatt egyre többen menekülnek el a térségből, egyes források szerint már több száz család hagyta el az otthonát az elmúlt hetekben.

Az iraki kormány múlt héten jelentette be egy nagyszabású hadműveletet Anbar tartomány visszafoglalására. Ugyanakkor folyamatos feszültségek forrása, hogy a siíta bagdadi kormány a kritikusai szerint vonakodik rendesen felfegyverezni az oldalán harcoló szunnita törzseket, mert nem bízik bennük eléggé a szintén szunnita IS elleni harcban, viszont nem küld elég erősítést sem a szunnita többségű régióba.

Az Iszlám Állam május közepén foglalta el Ramádit, a legnagyobb iraki tartomány Anbár központját. Az iraki katonák az amerikaiaktól kapott fegyvereiket és járműveiket hátrahagyva menekültek el. Ahogy korábban írtuk, már régóta harcoltak a városért, ez volt az a bástya, amely megmaradt az iraki kormányerőknek az IS által szinte teljesen elfoglalt tartományban.