Piroska
-1 °C
5 °C

Orosz kémhajót fordítottak vissza az ukránok

2015.06.04. 20:52

Az ukrán haditengerészet a parti őrséggel együttműködve visszafordulásra kényszerítette az orosz Fekete-tengeri flotta Ladnij őrhajóját, amely felderítési szándékkal megközelítette az ukrán felségvizeket – írja az MTI az ukrán haditengerészet csütörtöki közleménye alapján.

A közlemény szerint az ukrán haditengerészet zászlóshajója, a Hetyman Szahajdacsnij fregatt észlelte az orosz őrhajót szerdán. A Ladnij polgári hajók számára javasolt tengeri útvonalon haladt, amivel a vízi közlekedést is veszélyeztette.

Az ukrán hadiflotta ügyeletes erőit emelt szintű készültségbe helyezték, kifutott a tengerre még két hadihajó, és a levegőbe emelkedett egy Mi-14-es helikopter is. Az ukrán határőrség szintén kiküldte egy hajóját a térségbe. A határozott és összehangolt reagálás hatására a Ladnij őrhajó rövid időn belül irányt változtatott, és távolodni kezdett az ukrán felségvizektől.

A Hetyman Szahajdacsnij fregatt a hét elején a USS Ross amerikai rombolóval gyakorlatozott a Fekete-tengeren. A hadgyakorlatra érkező amerikai hadihajó hétfőn keveredett összetűzésbe az orosz légierővel. Az orosz fél állítása szerint a romboló orosz vizek felé haladt a Moszkva által elcsatolt Krím félszigetnél, ami miatt az orosz légierő egy Szu-24-es harci gépet küldött a levegőbe, amely irányváltoztatásra késztette az amerikai hajót. Az Egyesült Államok megerősítette, hogy valóban megjelent a hajó közelében a Szu-24-es, azt azonban cáfolták, hogy az orosz katonai repülőgép miatt irányt változtatott volna a romboló: Eileen Lainez Pentagon-szóvivő szerint a rutinmanővereket végző Ross végig bőven a nemzetközi vizek határán belül maradt.

Csütörtökön közben az ukrán parlament törvényt fogadott el, amelyben megadta az engedélyt arra, hogy ENSZ-, illetve európai uniós békefenntartó csapatok Ukrajna területén tartózkodjanak. Petro Porosenko ukrán elnök még februárban kezdeményezte ENSZ-békefenntartók behívását a harcok sújtotta Donyec-medencébe. Az államfő a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe. Egy ilyen missziónak nem lennének orosz tagjai, ellentétben a jelenleg Ukrajnában megfigyelői feladatokat ellátó EBESZ-küldöttséggel.

Közben Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet közölte, hogy Kijev kezdeményezi a BT rendkívüli ülésének összehívását péntekre a Donyeck megyei Marjinkánál szerdán történt szakadár támadás miatt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft