Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Románia megtámadná Transznisztriát egy orosz tévé szerint

2015.06.04. 17:21

Románia katonai támadást fontolgat Moldova szakadár területe, Transznisztria ellen – írja a Krónika Online az orosz Zvezda TV-re hivatkozva. Az orosz védelmi minisztérium csatornáján szerdán egy elemző beszélt arról, hogy Románia komolyan gondolkodik, hogy megtámadja a világ egyetlen országa által sem elismert, Dnyeszter menti szakadár köztársaságot.

„A román vezetés köreiben két álláspont is megfogalmazódott a moldovai és a transznisztriai beavatkozás kapcsán. Ponta miniszterelnök alig várja, hogy ürügyet találjon a román csapatok Moldovába küldésére. Klaus Johannis államfő mérsékeltebb, mivel személyesen Angela Merkel győzte meg, hogy még ne tegyen semmit. A kulcsszó a még” – állította a műsorban az örmény származású moldovai Erneszt Vardanjan. Szerinte azért jöhet egyáltalán szóba egy ilyen akció, mert Románia és a Nyugat úgy véli, Oroszország nem vállalná fel a fegyveres konfliktust.

A Zvezda TV-ben elhangzott állításokra Viktor Kravcov katonai szakértő reagált, aki a Tiras.ru szerint azt mondta, hogy a Jevgenyij Sevcsuk vezette szakadár rezsim néhány napon belül 50 ezer tartalékost lenne képes mozgósítani, ha valóban fegyveres konfliktus robbanna ki. Románia esetében annyival lenne bonyolultabb a helyzet, hogy NATO-tagállamról van szó. Kravcov szerint viszont ekkor Transznisztria számíthatna Moszkva katonai támogatására.

A romániai támadás tervéről szóló híreket a Zvezda TV-n kívül egyelőre semmilyen másik forrás nem erősítette meg, Johannis államfő viszont éppen csütörtökön, a helsinki záróokmány aláírásának 40. évfordulója kapcsán jelezte, hogy országa számára a moldovai konfliktus tárgyalásos megoldása az elsődleges cél.