Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Csendben felmentették a Nobel-díjas lány támadóit

2015.06.05. 15:29 Módosítva: 2015.06.05. 15:30

Áprilisban még arról számolt be a hatóság, hogy 25 év börtönt kapott a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai tíz támadója, ám kiderült: a most alig 18 éves lányra 2012-ben támadó tíz fegyveres közül nyolcat a bíróság felmentett – írta a BBC.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, és csupán két tálib merénylőt talált bűnösnek a bíróság. A bíró szerint arról a két férfiról van szó, akik megállítva az iskolabuszt felszálltak és fejbe, vállba lőtték a 15 éves áldozatot, aki mellett két másik iskoláslányt is megsebesítettek.

A nyilatkozat meglepő, mert korábban úgy hírlett, a merénylet közvetlen végrehajtói Afganisztánba menekültek.

A bíróság szerint eddig sem állítottak mást, minthogy két merénylőt ítéltek el, ám ez ellentmond Szvat tartomány főügyészének, aki egyértelműen tíz merénylőre kiszabott életfogytiglanról beszélt. (Ez Pakisztánban 25 évet jelent.)

A terrorizmussal kapcsolatos merényletek zárt tárgyaláson kerülnek a bíróság elé.

Malala a lányok oktatásáért küzdők emblematikus alakja lett már az elmúlt évtizedben is. Szülőhelye, a pakisztáni Szvat-völgy az elmúlt évtizedben fokozatosan a tálibok ellenőrzése alá került, így a lányok taníttatása egyre nehezebb lett. Költő és tanító apja támogatásával Malala már kislányként felszólalt a lányok tanulásának biztosításáért. 12 évesen a BBC által rendszeresen közölt blogot vezetett a tálib megszállás alatti hétköznapokról.

Ezért vált ilyen fiatalon a tálibok célpontjává a szunnita muszlim Malala, aki a merényletet életmentő műtéttel szerencsésen túlélte. Ezután Nagy-Britanniába került, ahol folytatta a küzdelmet a tálib rezsim alatt élő nők tanulási jogaiért.

Malala 2014-ben Nobel-békedíjat kapott, amivel minden idők legfiatalabb díjazottja lett, alig 17 évesen.