Emma
9 °C
26 °C

Átlőhettek egy Scud-rakétát Jemenből Szaúd-Arábiába

2015.06.06. 13:08

A szaúdi légvédelem állítása szerint lelőttek egy Scud-rakétát, amelyet a húszi lázadók lőttek ki Észak-Jemenből Szaúd-Arábia területére, jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség. A húszi fegyveresek és a velük szövetséges, Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű katonai erők a délnyugati Hamísz-Musait városát vették célba a Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció parancsnokságának közleménye szerint. Utána lebombázták a Szaadától délre telepített indítóállást is.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita felkelők harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait. A légicsapások egyik célja, hogy megsemmisítsék a lázadók kezén lévő Scud-rakétákat.

Közben a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a vele szemben álló síita húszik is beleegyeztek abba, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek június 14-én Genfben a konfliktus rendezéséhez az ENSZ kezdeményezésére tartandó találkozón.

A részvételt a húszik elől Szaúd-Arábiába menekült emigráns kormány részéről Ezzeddín al-Iszbahi tájékoztatási miniszter, az ellenzéki fegyveresek részéről pedig a szervezet egy magas rangú vezetője, Daifalláh as-Sámi erősítette meg. A béketárgyalásokat a múlt héten el kellett halasztani, mert a konfliktusban érintett felek nem tudtak megegyezni a részvétel feltételeiben.