Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Nyert Erdogan pártja, de elveszítette abszolút többségét

2015.06.07. 19:05 Módosítva: 2015.06.08. 07:22

A vasárnapi török választásokon 99,9 százalékos feldolgozottság után Recep Tayyip Erdogan államfő volt pártja a szavazatoknak mintegy 41 százalékát gyűjtötte be, és ezzel 258 mandátumot szerzett az 550 fős törvényhozásban, jelentette a CNN Türk tévécsatorna. A részvételi arány rendkívül magas, 85,3 százalékos volt.

Ez azt jelenti, hogy az AKP elveszíti abszolút többségét, így el kell állnia az elnöki rendszer bevezetésére irányuló tervétől. Ennek megvalósításához kétharmados többségre lett volna szüksége, de már a voksok háromötödének birtokában is népszavazásra bocsáthatta volna a kérdést.

A Reuters arról számolt be, hogy a pártszékházban meglehetősen fagyos volt a hangulat. Az iszlamista gyökerű konzervatív párt néhány száz híve Erdogant éljenezte, ez azonban a hírszolgálat tudósítója szerint egy lapon sem említhető a korábbi választások után megjelent tömeggel.  

A legfrissebb adatok szerint második helyen a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a voksok 25 százalékával, míg harmadikként a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) futott be a szavazatok 16 százalékának megszerzésével.  A  kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) közel 13 százalékot szerzett, és ezzel először jutott be a parlamentbe. Selahattin Demirtas, a csoport első embere később kizárta annak a lehetőségét, hogy pártja koalícióra lépjen az AKP-vel.

"Mindenkinek be kell látnia, hogy az AKP a választások nyertese" - mondta    Ahmet Davutoglu török miniszterelnök    a párt ankarai székházának erkélyéről. "Senki ne próbáljon győzelmet kovácsolni egy elveszített választásból" - tette hozzá. 

A törökországi általános választáson a pártok a Nagy Nemzetgyűlés 550 képviselői helyéért szállnak harcba. A közvélemény-kutatások szerint a Recep Tayyip Erdogan elnök mögött álló Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) számíthat a legtöbb mandátumra, de a párt támogatottsága 41-42 százalékra eshet vissza. 

A török választási rendszerben alapvetően arányosan osztják el a mandátumokat, csakhogy a világ legnagyobb, 10 százalékos parlamentbe jutási küszöbe miatt az elvesző szavazatok általában a győztest segítik. A 2002-es választásokon például Erdogan a szavazatok 34 százalékával tudott nyerni.

A választások előtt készült elemzésünket itt olvashatja>>>