Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az olaszoknál sem kérnek a bevándorlókból

2015.06.08. 19:25

Az illegális bevándorlók tömeges érkezése belpolitikai feszültséghez vezetett Olaszországban, miután az észak-olasz Lombardia, Veneto, Liguria és Valle d'Aosta tartomány nemet mondott arra, hogy további bevándorlókat fogadjon be a dél-olasz partokra érkezőkből - közölte az MTI.

Roberto Maroni az észak-nyugati Lombardia tartományi elnöke, az Északi Liga politikusa hétfőn megerősítette korábbi bejelentését, miszerint megvonja a tartomány anyagi támogatását azoktól a lombardiai önkormányzatoktól, amik további bevándorlókat fogadnak be a náluk működő befogadási központokba.

Maroni hangsúlyozta, hogy Lombardia az Olaszországba érkező illegális bevándorlók 19 százalékát fogadja be. Ezzel a déli Szicília és Calabria után Lombardia a harmadik legnagyobb bevándorlási-kvótát vállalja magára Olaszországban. Maroni hozzátette, hogy az utóbbi öt év alatt Lombardia 160 millió eurót (több mint 4,8 milliárd forintot) költött az illegális bevándorlók egészségügyi ellátására. A politikus azt üzente Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek, hogy a migráció egyetlen megoldása az, ha Olaszország megakadályozza az illegális bevándorlókkal teli hajók érkezését az olasz partokra.

Megtelt

Liguria, Veneto és Valle d'Aosta tartomány is nemet mondott további bevándorlók befogadására. Luca Zaia az északkelet-olasz Veneto tartományi elnöke, aki szintén az Északi Liga politikusa, úgy fogalmazott: Veneto megtelt.

Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini bejelentette, hogy pártja zöldinges aktivistái készek körbezárni az észak-olasz befogadási központokat, hogy ne tudjanak több bevándorlót ezekben elhelyezni.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint legalább 5 ezer bevándorlót kell délről az észak-olasz térségekbe áthelyezni és erre a tartományi elnökök és helyi prefektusok nem mondhatnak nemet. Az utóbbi hétvégén 6 ezer bevándorló érkezett Szicíliába és Calabriába. A szicíliai Alfano a Dél-Itália iránti gyűlöletnek nevezte az északi politikusok magatartását.