Béla
4 °C
15 °C

Elképesztő képek az évszázad szökéséről

18536512485 f81f7d0d61 o
2015.06.08. 10:35 Módosítva: 2015.06.08. 10:36

Továbbra is nagy erőkkel keres a rendőrség két szökött gyilkost New York államban, az Egyesült Államokban. Richard Matt és David Sweat a dannemorai Clinton-börtönből szökött meg a hétvégén, egy fúróval átfúrták a fémfalakat, majd a börtön vízvezeték-hálózatán és egy csatornafedőn keresztül az utcára jutottak.

Utoljára pénteken este 10:30-kor a létszámellenőrzéskor látták őket, és szombat hajnalban 5:30-kor a reggeli névsorolvasáson már nem voltak meg. Mint A remény rabjaiban:

A remény rabjai - Andy szökése

„Rafinált terv volt – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. – A helyszínen rekonstruáltuk a történteket. Nem volt könnyű dolguk. Veszélyes bűnözők, akiket komolyan kell venni. Elképesztő, hogy erre hogyan voltak képesek.” A börtön fennállásának 150 évében senki sem szökött meg, ezért a szökést az amerikai sajtóban is sokan A remény rabjaihoz hasonlítják.

100 ezer dolláros (28 millió forintos) vérdíjat tűztek ki rájuk. A szökött gyilkosoknak ehhez képest volt lelkierejük hátrahagyni ezt az üzenetet:

Szép napot!

– felirattal. A rabok szabaduláshoz vezető útját bemutató többi fényképet a képre rákattintva nézheti meg.

A hatóságok most azt vizsgálják, hogyan juthattak a rabok a szerszámokhoz. Az éjjeli őrjáratokat úgy verték át, hogy kitömték az ágyukat, mintha békésen aludnának, miközben éppen szökésben voltak.

Félnek a dannemoraiak

Az 1700 lakosú Dannemora életét felkavarta a szökés, Michael Bennett polgármester szerint rengetegen bezárták az ajtókat, és nem mozdulnak ki otthonról.

A 48 éves Matt az életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amiért 1997-ben halálra verte, majd feldarabolta egy korábbi főnökét. Ő már nem először szökött meg börtönből, 1986-ban is sikeres szökést hajtott végre, a főnöke meggyilkolása után, 1998-ban pedig egészen Mexikóig jutott, ahol elkövette azt a hibát, hogy leszúrt egy férfit egy kocsma előtt.

A másik szökevényt, David Sweatet egy helyettes seriff agyonlövéséért ítélték tényleges életfogytiglanra 13 évvel ezelőtt. Sweatet és egy társát a seriffhelyettes rajtakapta, ahogy egy rablás zsákmányán osztozkodnak, és Sweat ekkor eresztett belé 22 golyót.