Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

102 évesen szerezte meg a doktori címet

2015.06.09. 09:12

Én félévente szoktam kétségbeesni, hogy soha nem fogom befejezni a doktori tanulmányaimat, de most Ingeborg Rapoport példáját olvasva megnyugodva dőlök hátra: a német hölgy ugyanis 

102 évesen védte meg doktori disszertációját a Hamburgi Egyetemen.
 
ű
Fotó: Thomas Peter / Reuters

Ezzel pedig ő lett a világ legidősebb doktorrá avatott embere. A BBC riportja szerint Ingeborg Rapoport (akkor még Syllm néven) eredetileg majdnem nyolcvan évvel ezelőtt végzett volna tanulmányaival, csakhogy a nácik 1937-ben megakadályozták a doktori fokozat megszerzését, mivel anyja zsidó származású volt. A náci rezsim kretén gondolkodására vall, hogy Ingeborg Syllm a kor egyik komoly problémát jelentő betegségét, a diftériát (torokgyíkot) kutatta, azaz kutatásai az egész német társadalom érdekét közvetlenebbül szolgálták, mintha mondjuk fenomenológiával foglalkozott volna. A Hamburgi Egyetem ki is adott egy határozatot, melyben leszögezte, hogy ha a törvények nem gördítettek volna akadályt, akkor a hölgynek járt volna a doktori fokozat.

A Hamburgi Egyetem jóvá akarta tenni mulasztását, ezért az orvosi fakultás három tanára májusban felkereste az idős doktoranduszt kelet-berlini lakásán, hogy alaposan kifaggassák őt kutatásairól. Ingeborg Rapoport előzőleg ismerősei segítségével online utánanézett, milyen fejlemények történtek az elmúlt 78 év alatt az ő szakterületén, a bizottság jelentése alapján abszolút meggyőző teljesítményt nyújtott, ezért az egyetem megvédettnek minősítette a majdnem nyolc évtizedes disszertációt, kedden pedig ünnepélyesen át is adják a doktori címet. A hölgy az avatás előtt azt mondta a Tagesspiegelnek: 

Az egész elvi kérdés. Nem magam miatt akartam megvédeni a disszertációmat – ez 102 évesen már nem is volt olyan egyszerű –, hanem azért, hogy a nácik áldozatai előtt tisztelegjek.

Ingeborg Rapoport élete amúgy is regénybe illő: 1912-ben született az akkor még németek által gyarmatosított Kamerunban. Amikor egyetemi tanulmányai elé leküzdhetetlen akadályt gördítettek, az Egyesült Államokba emigrált, ahol megismerkedett későbbi férjével, a szintén emigráns biokémikus Samuel Mitja Rapoporttal. 1952-ben a McCarthy-féle Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság elől az amúgy tényleg kommunistaszimpatizáns pár az NDK-ba menekült. Ingeborg Rapoport itt 1958-ben gyerekorvossá képezte át magát, és 1964-ben professzori címet kapott. Nyugdíjazása után még sokáig kutatóként dolgozott, munkája hozzájárult ahhoz, hogy Kelet-Németországban meredeken csökkent a gyerekhalandóság.