Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Lemondott a török kormányfő

2015.06.09. 22:14

Lemondott kedden Ahmet Davutoglu török miniszterelnök két nappal azután, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette abszolút többségét a parlamenti választásokon. Davutoglu döntését Recep Tayyip Erdogan államfő elfogadta, de hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

A török kormányfő lemondása a szokásos eljárási rendbe illeszkedő lépés.

Erdogan előreláthatólag hivatalosan akkor kéri majd fel Davutoglut az új kormány megalakítására, amikor a választási hatóságok közzéteszik a voksolás végeredményét. Ez a jövő hét előtt nem várható.

A vasárnap tartott parlamenti választásokon a nem hivatalos eredmények szerint az iszlamista gyökerű, konzervatív AKP a szavazatok 40,9 százalékának megszerzésével az első helyen végzett ugyan, de elvesztette több mint 12 éven át élvezett abszolút többségét, az 550 fős törvényhozásban 258 mandátum jutott neki. Ebben a helyzetben két lehetőség áll előtte: vagy kisebbségi kormányt alakít, vagy kénytelen koalícióra lépni az egyik ellenzéki párttal. Jelenleg mindkettőre kicsi az esély, így a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az államfő feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki.