16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Kósa elmagyarázta, miért fognak minden menekültet visszatoloncolni Szerbiába

2015.06.09. 07:02

Kósa Lajos azt mondta a keddi Napi Gazdaságnak: a kormány nem vaskerítéssel akarja megfékezni a déli határon át érkező menekülteket, hanem

egyszerűen nem fogjuk őket beengedni

Tuzson Bence Fidesz-szóvivő pedig elmondta, már dolgoznak a jogszabályok szigorításán, melynek lényege, hogy

aki egy biztonságos tranzitországból lép Magyarország területére, az nem kérhet politikai menedékjogot.

Nagyon úgy tűnik, ezen kitétel alapján csak az Ukrajna felől érkező menekültek kaphatnak majd politikai menekült-státuszt, még akkor is, ha történetesen semmi közük a keleten dúló polgárháborúhoz. Tuzson szerint ugyanis mindenki, aki biztonságos tranzitországból érkezik, szükségszerűen csak gazdasági bevándorló lehet.

Kósa nem is titkolta, hogy a fideszes javaslat arról szól, Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti, és ha egy hazájában üldözött, fenyegetett ember Szerbiába megy, akkor ott kell neki menedékjogot kérnie.

Szerbiában ugyanis senkinek nem fenyegetik az életét.

Ezért ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő, akit a magyar hatóságok mindenféle vizsgálat nélkül visszatoloncolhatnak. Kósa emlékeztetett: az illegális határátlépők 99 százalékát a magyar határőrizeti szervek elfogják, de a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország területére lépjenek.

AHelsinki Bizottság szerint egyáltalán nem állja meg a helyét a kormány ítélete, mivel a szerb menekültügyi rendszer súlyos hiányosságokat mutat, sokan minden támogatás nélkül tengődnek az utcákon: azaz a menekültekből gyakran automatikusan hajléktalanok lesznek. 

Szerbia soha senkit nem ismert még el menekültként, annak ellenére, hogy a menedékkérők jelentős része háború és erőszak sújtotta országokból (mint például Afganisztán vagy Irak) érkezik. Szerbia ráadásul automatikusan biztonságos menedéket nyújtó országnak tekinti az Emberi Jogok Európai Bírósága által elmarasztalt Görögországot és Törökországot, sőt,   az emberi jogokat gyakran és módszeresen megsértő Fehéroroszországot is.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság pedig egyértelmű állásfoglalásában kimondja, hogy Szerbia nem tekinthető biztonságos menedéket nyújtó országnak.


  • Tippek
  • Hírek