Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

A két szökött gyilkos nyomában lehetnek, óriási erőkkel megy a keresés

2015.06.11. 15:35
Meg nem erősített hírek szent az amerikai hatóságok már nagyon közel lehetnek a két szökött gyilkoshoz. Bár több lehetséges tartózkodási hely is felmerült, ha a rendőrök jó nyomon vannak, az azt jelenti, hogy a péntek éjjel filmbe illő módon kereket oldó rabok továbbra is a börtön közvetlen közelében lehetnek.

A New York állam kanadai határhoz közeli, szigorúan őrzött börtönéből hétvégén megszökő két rab eddig is nagyon intenzív keresése még erőteljesebb lett. Mivel Richard Matt és David Sweat több órás előnyben volt a keresőcsapatokhoz képest, elvileg szinte bárhol lehetnének: a dannemorai Clinton-börtön nincs messze Montrealtól, egyes információk szerint az erdős Vermont is szerepelt a foglyok tervei között, de egy philadelphiai taxisofőr is úgy véli, hogy az egész Észak-Amerika által keresett két férfit szállította egy címre.

Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, hivatalos és érdemi információból nincs túl sok, de az egyértelmű, hogy a keresés az eddigieknél is látványosabb, és hírek terjednek arról is, hogy a hatóságok most már közel járhatnak a sikerhez.

A legnagyobb erők a börtön közvetlen közelében, Dannemorában és néhány kilométeres körzetében összpontosulnak. Helyi idő szerint csütörtök hajnalban itt lezártak egy 12 km hosszú autópályaszakaszt is, a környéken lévő iskolákban biztonsági okokból elmarad a tanítás, a helyi lakosokat pedig figyelmeztették, hogy nagyon komoly rendőri jelenlétre számítsanak.

A hat napja megszökött két rabot a városka körüli erdőkben több száz rendőr keresi, lépésről-lépésre fésülik át a terepet, „minden egyes fa mögé és minden szikla alá is benéznek” — mondják a hatóságok. Egyes információk szerint a vérebek erős szagot foghattak, a mostani esős időjárás ugyanakkor a kutyákkal szemben a menekülőket segíti.

Szerdán Andrew Cuomo new yorki kormányzó még arról beszélt, hogy (közelebbről meg nem nevezett forrásból származó) információik vannak arról, hogy Matt és Swat a biztonságosabbnak gondolt Vermontba akart menni — ezért a keresést oda is kiterjesztették.

Továbbra sem lehet tudni, hogy a rabok hogy jutottak hozzá a szökés során felhasznált ezsközökhöz. Nnyilvánvaló, hogy külső segítség nélkül nem tudták volna fúróval átfúrni a fémfalakat, hogy aztán a börtön vízvezeték-hálózatán és egy csatornafedőn keresztül az utcára jussanak. A hatóságok a rabtársakon kívül a börtönszemélyzet tagjainak a szerepét is vizsgálják, a gyanú egy Joyce Mitchell nevű nőre terelődött. Ő azon a szabászaton tanította be a rabokat a munkára, ahol a két gyilkos is dolgozott, és a beszámolók szerint jó viszonyban volt velük.

Bár kialakult egy spontán szimpátia is a szökevények felé, a hatóságok és a média folyamatosan hangsúlyozza, hogy nagyon veszélyes bűnözőkről van szó. Matt 1997-ben halálra verte, majd feldarabolta korábbi főnökét. Nem először szökött meg börtönből, 1986-ban és 1998-ban is próbálkozott, akkor egészen Mexikóig jutott, mielőtt leszúrt valakit egy kocsma előtt. Sweatet egy helyettes seriff agyonlövéséért ítélték tényleges életfogytiglanira 13 évvel ezelőtt.

A New York állambeli szigorúan őrzött fegyintézmény 150 éves fennállása alatt még soha senki nem tudott megszökni korábban.