Mátyás
-6 °C
1 °C

Életfogytilgant kapott a 73 éves kínai főkommunista

2015.06.11. 17:04
Életfogytig tartó szabadságvesztést kapott az új Kína történetének korrupció miatt elítélt eddigi legmagasabb rangú vezetője, a legfelsőbb politikai vezetés volt tagja, a belbiztonságot korábban felügyelő Csou Jung-kang.

Csout a Tiencsin városi bíróság találta bűnösnek nagy összegű kenőpénzek, értékes ingatlanok elfogadásában, hatalommal való visszaélésben és államtitkok szándékos kiszivárogtatásában. Politikai jogaitól élete végéig megfosztották, magánvagyonát elkobozták.

A 73. életévében járó politikus ellen hosszas nyomozás és előkészületek után hivatalosan április elején emeltek vádat. A nemrég még szinte korlátlan hatalmú vezető 2012 végéig - öt éven át - tagja volt a Kínai Kommunista Párt akkor kilenc tagú legfőbb vezetésének.

Az ügyészek megállapították, hogy cselekményeivel Csou jelentős veszteséget okozott a közvagyonban, tetteinek társadalmi hatása negatív volt, az államtitkok kiszivárogtatását pedig "különösen súlyos" bűnként ítélték meg – adta hírül a kínai televízióra hivatkozva az MTI. A bíróság megállapítása szerint a politikus körülbelül 130 millió jüan (5,8 milliárd forint) csúszópénzt kapott; öt megnevezett embertől közbenjárásáért több mint 731 ezer jüan (32,6 millió forint) értékű készpénzt, illetve ingatlant fogadott el. Csou felesége és fia ugyancsak pénzhez és ingatlanhoz jutott 129 millió jüan értékben (5,7 milliárd forint). Erről a családfő állítólag csak utólag szerzett tudomást.

Csou karrierje során volt a legnagyobb kínai olaj- és gázipari óriás, a CNPC vezérigazgató-helyettese, Szecsuan tartomány párttitkára, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága Politikai Bizottságának (KB PB) tagja, a közbiztonsági tárca minisztere és az a felett álló államtanácsos. 2007-től kapott tisztséget a politikai bizottság állandó bizottságában (PBÁB), egyben a központi politikai és jogi ügyek bizottságának is az első embere volt.

Korábbi sajtóértesülések szerint a kiterjedt korrupciós ügyben a párt illetékes szervei és az ügyészek közös fellépése során több tízmilliárd jüan értékben zároltak hazai és külföldi bankbetéteket, értékpapírokat foglaltak le pekingi, sanghaji, továbbá öt különböző tartományban lévő ingatlanokban. A nyomozók körülbelül 300 lakást és villát vettek lajstromba, régiségeket, kortárs festményeket foglaltak le, autók tucatjait, aranyat, ezüstöt, drága italokat, hazai és külföldi valutában tartott készpénzt is elkoboztak. A vagyon nagyobb része nem Csou nevén szerepelt.

A Hszinhua hírügynökség szerint Csou Jung-kang az ügyében hozott ítéletet tudomásul vette, nem fellebbez ellene. Kijelentette, a tények önmagukért beszélnek, bűnösnek tartja magát és megbánta, amit tett. Mint mondta, családjának megvesztegetői az ő hatalmát keresték, s ezért neki kell vállalnia a fő felelősséget. Hozzátette, az ellene folytatott eljárás a párt szabályaival összhangban van, s kifejezi a párt eltökéltségét a szigorú kormányzásra.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár 2012 végén hirdette meg a korrupció elleni harcát, s Csou ellen hivatalosan 2013 végén indult eljárás. A kampány áldozatai között eddig ő a "legnagyobb hal".

Csounak a hírek szerint több mint tíz családtagja van őrizetben, köztük egykori tévériporter felesége, előző házasságából származó idősebb fia és az ő apósa, anyósa, valamint a politikus fivére. A vizsgálatban érintett korábbi vezetők között körülbelül tízen lehetnek miniszterhelyettesi rangban. Csou közvetlen munkatársai, testőrei, sofőrjei és titkárai közül is több mint húszan őrizetben vannak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft