Meghalt a csernobili katasztrófa első fotósa

000 Par726891
2015.06.11. 11:35

78 éves korában meghalt Igor Kosztyin ukrán fotós, aki az 1986-os csernobili katasztrófa után az első fotók egyikét készítette a helyszínen, írja az MTI. Kosztyin autóbaleset áldozata lett Kijevben.

A Novosztyi hírügynökség ukrán fotósa két kollégájával engedély nélkül közelítette meg a veszélyzónát, a robbanás után alig pár órával egy katonai helikopterről készített felvételeket a helyszín felett átrepülve. A magas radioaktív sugárzás azonban minden képüket tönretette.

Ötven méterre lebegtünk a sérült reaktor felett, mikor a pilóta felkiáltott: 250 röntgen! - Kinyitottam az ablakot, és fotózni kezdtem. Ez hülye ötletnek bizonyult. A képek teljesen feketék lettek

- nyilatkozta később a HVG egy róla szóló korábbi cikke szerint.

Kosztyin 9 nappal később is visszatért a sugárfertőzött csernobili zónába, hogy dokumentálja a mentesítési munkálatokat. Valerij Zufarovval és Vologyimir Repikkel együtt ólomruhában és speciális ólomdobozokba szerelt fényképezőgéppel dolgozhattal, mindössze 20 másodpercük volt felvételeket készíteni. A romba dőlt erőművet ábrázoló felvétel a katasztrófáról készült egyik legemblematikusabb fotó lett.

Mindhárom fotós az életét kockáztatta a képek elkészítéséért, Zufarov 1993-ban halt meg sugárbetegsége következtében. Kosztyin és Repik áttételes daganatok sorozata miatt került újra és újra kórházba. Kosztyin végül mégsem rákban, hanem egy közlekedési baleset következtében halt meg.

A csernobili katasztrófa évfordulóján írtunk másik három ismeretlen hősről, akik megmentették Európától attól, hogy radioaktív sivataggá váljon. Két csernobili mérnök és egy munkás önként lemerült egy erősen radioaktív és szennyezett vízzel teli medencébe, hogy kinyissanak egy szelepet, ami megakadályozott egy újabb nukleáris robbanást. A három férfit testét lehegesztett koporsóban temették el testük magas radioaktivitása miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport