Gerzson
-3 °C
2 °C

Izrael: nem volt bűncselekmény 4 palesztin gyerek lelövése

2015.06.12. 11:22 Módosítva: 2015-06-12 11:22:42

Az izraeli katonai ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást a gázai tengerparton tavaly júliusban lelőtt 4 palesztin gyerek ügyében, írja az MTI.

A 9-11 éves gyerekek a tengerparton fociztak, amikor megölték őket az izraeli hadihajók lövedékei, további öt gyerek is megsebesült. A tragédia egy, a Hamász által katonai célokra használt épületnél történt, amit előző nap bombáztak. A támadás előtt a katonai hírszerzés azt jelentette, hogy a Hamász tengeri kommandója fogja megközelíteni a területet, mert izraeli katonák elleni támadásra készül.

Mivel nem feltételezték, hogy az adott területen civilek tartózkodnak, rálőttek a raktárnál feltűnő, majd az onnan elfutó alakokra. A nyomozás szerint a légi megfigyelők "nem azonosíthatták gyermekként a megtámadott személyeket" - áll a jelentésben.

A hadsereg legfőbb ügyésze a tavalyi Erős Szikla nevű hadművelet kapcsán azonban vizsgálatot indított 4 ügyben:

  • három katonát azzal vádolnak, hogy egy palesztin lakásból elloptak 2400 sékelt (körülbelül 160 000 forintot)
  • a gázai Hán-Júnisz egyik kávéházának bombázása miatt, ahol a foci vb elődöntőjét néző 9 ember vesztette életét
  • egy orvosi rendelő elleni támadás miatt
  • és egy fogollyal szemben tanúsított "helytelen viselkedés" miatt.

Az ügyészség a mostani jelentés összefoglalója szerint összesen 109 incidenst tekintett át, amelyek közül 105 ügyet a hadsereg legfőbb ügyészéhez küldtek, hogy lezárásukról vagy vádemelésről döntsön. A katonai főügyész huszonkét esetben bűnügyi nyomozást indíttatott, amelyek közül kettőnél azóta be is szüntették a további eljárást, három esetben pedig vádirat született.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerint az ENSZ várhatóan jövő héten adja ki emberi jogi tanácsának jelentését a gázai hadműveletről. Izrael tavaly novemberben bejelentette, hogy nem vesz részt a bizottság munkájában, mert elfogultnak tartja.