Antal, Anett
16 °C
23 °C

Hillary Clinton a középosztályért fog küzdeni

2015.06.14. 00:05

Megtartotta szombaton első nagy választási beszédét New Yorkban Hillary Clinton, aki a Demokrata Párt jelöltje a 2016-os amerikai elválasztáson - közölte az MTI.

A 67 éves volt külügyminiszter és first lady több ezer híve, férje Bill Clinton és lánya, Chelsea előtt a New York-i Roosevelt Islanden kijelentette, hogy a középosztályért akar küzdeni.

Kampánybeszédének középpontjába a gazdaságot és az esélyegyenlőséget állította. Többször megismételte, hogy a gazdaságnak minden amerikait kell szolgálnia, nem csak a gazdagokat.

Ígéretek: igazságos adózás, több hely az oviban

Republikánus ellenfeleinek azt vetette szemükre, hogy vissza akarják tekerni az óra mutatóit, és olyan politikát akarnak folytatni, ami csak a vállalkozóknak és gazdagoknak kedvez. Választási győzelme esetére igazságos adóreformot, az infrastruktúra javítását, az óvodai helyek bővítését és mindenki számára hozzáférhető tanulási lehetőségeket ígért.

Tiszta energiák

Küzdeni fog az azonos nemű párok megkülönböztetése ellen és a bevándorlási törvény reformja mellett, ami lehetővé tenné az amerikai állampolgárság megadását a törvénytisztelő illegális bevándorlók számára. Megígérte, hogy elnökként Amerikát "a 21. század tiszta energiáinak szuperhatalmává" teszi.

Külpolitikai kérdésekre Clinton csak érintőlegesen tért ki. Az Egyesült Államokat fenyegető országok között Oroszországot, Észak-Koreát és Iránt nevezte meg, hozzátéve, hogy hazája képes ezzel a fenyegetéssel megküzdeni, és olyan új hatalmak felemelkedésével is lépést tud tartani, mint Kína.

Nem fiatal, de nő

"Lehet, hogy nem én leszek a legfiatalabb jelölt, de én leszek a legfiatalabb női elnök az Egyesült Államok történetében" - tréfálkozott Clinton, aki megválasztása esetén az első nő lenne országa élén.

Hillary Clinton két hónapja tájékoztatta a sajtót arról, hogy indulni kíván pártjának elnökjelöltségéért. Eddigi kampánya csak kisebb csoportokkal történő találkozásokra szorítkozott. Ellentétben a 2008-as elnökválasztással, amiben Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben elveszítette az elnökjelöltségért folytatott küzdelmet, pártjában most nincs olyan ellenfele, aki veszélyes lehetne számára.

Felmérések szerint utcahosszal vezet a második helyen álló Bernie Sanders előtt, de jelenleg bármelyik republikánus ellenfelét is legyőzné egy elnökválasztáson, beleértve Jeb Bush volt floridai kormányzót (George Bush volt elnök fiát és George W. Bush szintén volt elnök fivérét) - aki hivatalosan csak hétfőn kapcsolódik be a választási küzdelembe.