Vencel
13 °C
23 °C

Nem nyugdíjas állás, de új védelmi minisztere van Észak-Koreának

000 Hkg8311725
2015.06.15. 09:59

A phenjani média hétfői jelentése szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető kíséretében volt egy katonai eseményen egy négycsillagos tábornok. A Yonhap dél-koreai hírügynökség azt feltételezi, hogy Pak Jongszik az ország új védelmi minisztere.

Az MTI emlékeztet: egy hónapja a dél-koreai hírszerzés azt állította, hogy hazaárulás vádjával április végén kivégezték Hjon Jongcsol észak-koreai védelmi minisztert, miután elaludt egy olyan eseményen, amelyen Kim Dzsongun is jelen volt.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség egy hétfői jelentésében felsorolt több olyan katonai vezetőt, aki Kim kíséretében volt a hadsereg egyik művészeti bemutatóján. A felsorolásban Pak Jongszik négycsillagos tábornok rögtön a hadsereg politikai főosztályának igazgatója, Hvang Pjongszo után szerepelt. Phenjan hivatalosan még nem számolt be sem Hjon Jongcsol leváltásáról, sem arról, hogy Pak Jongszik követte volna őt a tisztségben.

A Yonhap szerint megkérdőjelezhető a dél-koreai hírszerzésnek az a májusi jelentése, hogy Hjon Jongcsolt hirtelen leváltották és légvédelmi fegyverrel kivégezték, mert állítólagos leváltása után is látható volt az észak-koreai tévé egyik dokumentumfilmjében, márpedig Phenjan általában eltávolít minden dokumentumot minden archívumból az olyan tisztségviselőkről, akiket büntetésből váltanak le.

Ha igaz, hogy Pak Jongszik az új miniszter, akkor Kim Dzsongun uralma alatt ő már a hatodik védelmi miniszter.

Észak-Korea nem ijedt meg attól, hogy túráztassa kicsit az ENSZ-főtitkárt, az orosz nyitás felemás kudarca pedig az egyik vezető életébe kerülhetett. Kim Dzsongun visszanyesheti a hadsereg befolyását. Mi történik most Észak-Koreában? Részletek korábbi ccikkünkben: Kivégzés itt, rakéta ott, miniatürizált atomtöltet amott.