Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Szerbia nem fog falat emelni, nem fog Auschwitzban élni

000 Par8165749
2015.06.17. 21:02

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnököt meglepte és sokkolta a hír, hogy Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le a magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszát. A kormányfő kijelentette:

Szerbia nem követi a magyar példát, nem fog falakat emelni és nem fog Auschwitzban élni.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda esti híradójában a szerb kormányfő azt mondta, szerinte nem az a megoldás, hogy falakat emelnek, számolt be az interjúról az MTI.

A legtöbb illegális migráns Macedóniából (az uniós Görögországon keresztül) és az EU-tag Bulgáriából érkezik Szerbiába. Bulgária már felhúzott egy 240 kilométer hosszú kerítést a török határon, hogy távol tartsa az illegális bevándorlókat. „Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni. Ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni” – fogalmazott a szerb kormányfő.

Hozzátette: nem érti, miről van szó, ezért beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel és az európai uniós vezetőkkel arról, hogyan akarják megoldani a menekültkérdést. 

Vučić szerint Szerbia nem tehető felelőssé a migránsok miatt, akik a nyugat-balkáni országot csak tranzitútvonalnak használják. Ők nem akarnak Szerbiában maradni – szögezte le a szerb miniszterelnök. „Etetjük őket, vigyázunk rájuk.

Mit várnak még tőlünk? Ők semmit sem akarnak a mi országunkban, és akkor még valaki falakat is emel felénk.

Nem értem ezt a lépést, de hiszem azt, hogy logikus választ fogok kapni magyar kollégámtól" – hangoztatta a szerb kormányfő.

Hozzáfűzte még, hogy a július elsejei budapesti magyar–szerb kormánycsúcson mindenképpen beszélni fog Orbán Viktorral erről az ügyről.