Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Menekülthullám: Franciaország kész segíteni az olaszoknak

2015.06.18. 13:43

Miután a héten elfajult a helyzet az olasz-francia határon a menekültkérdés miatt, és Matteo Renzi olasz kormányfő bejelentette, hogy ha Európa nem vállal szolidaritást, akkor Olaszország előáll a B-tervvel, ami fájdalmas lesz az EU-ra nézve, a francia belügyminiszter felajánlást tett az olasz hatóságoknak a helyzet kezelése érdekében. 

Mint az MTI írja, Bernard Cazeneuve bejelentette, hogy Párizs kész a francia bevándorlási szervek munkatársait Olaszországba küldeni, hogy segítsék a munkájukat. A belügyminiszter az OFPRA és az OFII munkatársait ajánlotta fel, előbbiek a menekültkérelmeket vizsgálják meg, utóbbiak a migránsok integrációját segítik elő.

Megértem teljesen, hogy ez nagyon nehéz Olaszországnak. Tudnia kell, hogy nincs egyedül

- mondta Cazeneuve, aki szerint az Európai Bizottság olyan fogadóhelyeket tervez felállítani Olaszországban és Görögországban, ahol a menekültkérőket szétválasztanák azoktól a migránsoktól, akik gazdasági bevándorlóknak minősülnek, és ebben a feladatban a francia adminisztráció segítséget tudna nyújtani.

A francia kormány egyébként szerdán jelentette be, hogy újabb 10,5 ezer szálláshelyet hoz létre a migránsok fogadására, miközben az illegális bevándorlás ellen szigorúabban kíván fellépni a korábbiaknál jelentősebb számú visszatoloncolással. Ennek érdekében a származási országgal való együttműködést is megerősítené Párizs a migránsok visszafogadására.

bővítenék a befogadóhelyeket, ahova elsősorban Afrikából a szegénység elöl érkeznek a migránsok. A menekültkérőknek a jövő év végig további 4 ezer, 2017-ben pedig a már menekültstátusszal rendelkező külföldieknek 5 ezer helyet, az elfogadhatatlan higiéniai körülmények között illegális sátortáborokban vagy az utcán élők számára pedig 1500 sürgősségi szálláshelyet hoz létre a kormány Cazeneuve bejelentése szerint.