Európa Tanács: Elhibázott ötlet a kerítés

2015.06.18. 14:27

"Elhibázott ötlet, hogy Magyarország kerítést akar építeni, hogy megállítsák a bevándorlókat. A menedékkérés akadályozása helyett inkább a kérelem beadásának megkönnyítésén kéne dolgozni" - írta Twitteren az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a lett Nils Muižnieks.

A kerítésemelés hírére szerdán Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök is reagált: azt mondta, "Szerbia nem követi a magyar példát, nem fog falakat emelni és nem fog Auschwitzban élni".

Az EUObserver szerint Kitty McKinsey, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szóvivője azt mondta, hogy a menedékhez való jog elidegeníthetetlenül minden embert megillet, így az ENSZ-nél aggódnak amiatt, hogy a kerítés akadályozni fogja az erre rászorulókat a jogaik érvényesítésében.

Szerdán már beszámoltunk az első reakciókról, az MTI viszont összeszedet egy újabb adag sajtóreakciót:

  • A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, hogy a Magyarországra bevándorlók száma "húszszorosára" emelkedett. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy a magyar történelem miatt a kerítés létesítésének terve különösen érzékeny. Azt is írták, hogy a kerítés nem ütközik Szijjártó Péter szerint uniós szabályokba, és hogy Magyarország nem az első olyan uniós tagállam, amelyik ilyen módon akarja feltartóztatni az illegális bevándorlókat. "Egy olyan országban azonban, amelyik negyedszázaddal ezelőtt a keleti tömb első államaként bontotta le a vasfüggönyt, az ilyen tervnek kiváltképp szimbolikus jelentősége van egész Európa számára" - írták.
  • A La Repubblica olasz balközép napilap Magyarország, új fal Európa szívében címmel számolt be a magyar kormány bejelentéséről.
  • Az olasz Corriere della Sera szintén a címoldalán közölte, hogy új fal épül Európában. Az újság sokkolónak nevezte a döntést azt hangsúlyozva, hogy a budapesti bejelentéssel egy időben Ferenc pápa elítélte azokat, akik bezárják a kaput a segítséget kérők előtt.
  • A római Il Messaggero megjegyzi, hogy Orbán Viktor 26 évvel a soproni páneurópai piknik után emel falat. Az újság szerint az EU-nak nem lesz semmilyen ellenvetése, ahogyan az Európában emelt többi kerítéssel szemben sem volt.
  • A nápolyi Il Mattinónak adott interjúban Bruck Edith Olaszországban élő magyar írónő rasszistának nevezi a magyar népet hangsúlyozva, hogy amikor "fal emelkedik, az mindenki közös vereségét jelenti".
  • A jobbközép Il Giornale szerint a magyar fal következménye az lesz, hogy megnöveli az Olaszország felé áramló migrációt. 
  • Az Európába érkező menekültáradatra adható lehetséges válaszokról közölt véleménycikket csütörtökön a pozsonyi Pravda, amely cikkében az unió külső határainak megerősítésének fontosságát hangsúlyozva a magyar-szerb határon készítendő kerítést hozza fel példának.
  • Európa úgy tesz, mintha nem látná, hogy Magyarország az illegális bevándorlás özönével szembesül, ugyanakkor a még nem létező kerítés a magyar-szerb határon jó ürügy arra, hogy az európai baloldal megint bűnbakká tegye az egyébként is „rossz sajtójú” Magyarországot – írta Jaroslaw Gizinski a Wprost jobbközép lengyel hetilap honlapján közzétett szerda esti posztjában. A cikkíró, bár nem helyesli a bevándorlóellenes plakátokat és a nemzeti konzultációt, mely szerinte igazából a „kellenek-e itt nekünk mindenféle kóborlók” jellegű kérdésen alapul, leszögezi: valamit tenni kell a magyarországi bevándorlás gondjával, hiszen az idei 50 ezernyi menekült „már határozottan túl sok”.