Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Jöhetnek a menekültek, ki sem nyithatják az ajtót a sofőrök

2015.06.18. 13:58

A videóval, melyen egy magyar kamion rakterét nyitják ki migránsok Calais-nál, és többen be is másznak, a Waberer'st is megkerestük, a cég közleményben reagált a látottakra. „Az Indexen közzétett felvétel múlt csütörtökön készült, de történhetett volna ma is” – írták. 

Migránsok utaznának a Waberer's kamionján

Az idén eddig több tucat alkalommal kíséreltek meg bevándorlók feljutni az Egyesült Királyságba tartó waberer'ses kamionok rakterébe, gyakran sikerrel, tették hozzá. Ennek leginkább azok a járművek vannak kitéve, melyek az Angliába tartó teherkompokhoz várakoznak behajózásra, de a veszély máshol is érzékelhető.

Az egyre gyarapodó támadások ellen sajnos nincs valós védelem: megakadályozni a tapasztalatok szerint a francia és a brit hatóságok sem tudják.

„A videón látható eseményt a Waberer's 27 éves gépjárművezetője érzékelte, de nem avatkozhatott közbe. Kamionját a bandába verődött menekültek elölről is megtámadták, ami a videón nem látható. Egyet tehetett: a dugóban araszolva kivárta, amíg a helyi hatóságok intézkednek. Egy idő után ugyanis a szerelvényt a francia rendőrök egy ellenőrző pontba terelték, ahol elfogták a támadókat. A négy éve a Waberer's-nél dolgozó talpraesett gépjárművezető szerencsére sértetlen és az ásványi kőből álló rakományban sem keletkezett kár” – derül ki a válaszból.

Sokszor elengedik a büntetést

A Waberer's, mint írják, már korábban szigorú előírásokat léptetett életbe a gépjárművezetők és a rakomány biztonságának megvédése érdekében. A cég számára fontos sofőrjeinek élete és testi épsége, ezért megtiltja, hogy ilyen esetekben akár csak a vezetőfülke ajtaját is kinyissák.

A sofőröknek az átkelés helyszíne előtti utolsó pihenőjükkor ellenőrizniük kell a pótkocsi lakatjának és a vámzár zsinórjának a sértetlenségét, azt, hogy a ponyvát valaki felhasította-e, és erről jelentést is kell tenniük a Waberer's központjában dolgozó koordinátoruknak. A calais-i rendezetlen viszonyok közepette azonban előfordulhat, hogy akár a kamionra felmászva, a ponyva tetejét átvágva bejutnak a szerelvénybe. A sofőrök ilyenkor egyet tehetnek: kérik az illetékes rendőrhatóság intézkedését. A legfontosabb előírás: a gépjárművezetőnek saját biztonságát kell elsősorban szem előtt tartania.

„A fuvarozó vállalatok ki vannak szolgáltatva a kaotikus viszonyoknak, nincs megszervezve a gépjárművek védelme. A brit hatóságok inkább csak ellenőrzéseket tartanak: CO-mérővel vizsgálják, hogy valaki lélegzik-e a szerelvényben és a jövőben röntgen vizsgálattal is átvilágítják majd a rakományt. Ha a pótkocsiban illegális bevándorlót találnak, akár 2000 angol fontra is megbüntethetik a fuvarozó vállalatot, illetve a gépjárművezetőt akkor is, ha a sofőr maga kéri az ellenőrzést” – írják.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Waberer's gépjárműveire eddig kirótt büntetések többségét az angol hatóságok a cég vétlenségére tekintettel elengedték, vagy összegét jelentősen csökkentették.