Emma
9 °C
26 °C

Kiszabadultak a Líbiában elrabolt diplomaták

2015.06.19. 13:36

Kiszabadult mind a tíz tunéziai diplomata, akit egy hete raboltak el Líbiában - közölte a Reuters hírügynökséggel pénteken Taíb Bakus tunéziai külügyminiszter. A kiszabadult túszok már mindannyian Tunéziában vannak.

A miniszter nem közölt részleteket a diplomaták kiszabadulásának körülményeiről, és egyetlen szervezet sem jelentkezett mindeddig azzal, hogy elrabolta őket. Mindenesetre nem sokkal azután szabadultak ki, hogy egy tunéziai bíróság úgy rendelkezett: Tunéziának ki kell adnia egy líbiait, aki ellen terrorizmus gyanújával eljárás indult.

Tunézia líbiai konzulátusát múlt pénteken ostromolta meg egy fegyveres csoport, és rabolta el a képviselet tíz munkatársát.

A tunéziai külügyminiszter később a nap folyamán bejelentette, hogy országa a történtekre való tekintettel bezárja tripoli képviseletét. "Ezen súlyos incidens után a tripoli konzulátus bezárása mellett döntöttünk" - mondta a tárcavezető.    

Líbiában a hivatalos adatok szerint mintegy 60 ezer tunéziai él. Tripolit egy önhatalmúlag megalakított kormány uralja, amelyet nem ismer el a nemzetközi közösség. A hivatalos kormány az ország keleti felére, Tobrukba szorult vissza.

Az észak-afrikai országban már négy éve, Moamer Kadhafi diktatúrájának megdöntése óta teljes a zűrzavar, számtalan milícia csatározik egymással, de lassan kirajzolódik két fő fegyveres ellentábor: az egyik oldalon a világi kormányzatot támogató hadsereg áll, a másikon iszlamista fegyveres csoportok. Utóbbiak kezén van Tripoli is.