Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Vučić azt kéri Orbántól, hogy ne építse meg a falat

2015.06.19. 14:28 Módosítva: 2015-06-19 15:09:35

Aleksandar Vučić szerb kormányfő hamarosan beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy Magyarország fizikailag lezárná a magyar-szerb határt, és arra fogja kérni, hogy

ne építse fel azt a falat.

Pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján a szerb kormányfő az MTI beszámolója szerint kiemelte: Belgrád az utóbbi időben mindent megtett azért, hogy jó kapcsolatot építsen ki Magyarországgal, és nemrég még azt mondta volna, hogy még soha nem volt ilyen jó a kapcsolat Budapesttel, "most pedig bejelentették, hogy falat építenek Szerbia felé".

Mint mondta, beszélni fog Orbán Viktorral, habár tudja, hogy a magyar miniszterelnök "a saját nyilvánossága számára" ígéretet tett, és "kemény politikusról" van szó, mégis Szerbia nevében arra kéri majd, hogy ne emeljen falakat, hanem találjanak valamilyen más közös megoldást.

Vučić megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szerbia semmiképpen sem fog hasonló falakat emelni déli határán. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szerbia senki felé nem emel falakat a térségben. "Ha Szerbia hasonlóan viselkedne, és falat emelne Macedónia és Bulgária felé, nem tudom, mit tenne az Európai Unió vagy bárki más". Reményét fejezte ki, hogy elmúltak már azok az idők, amikor falakat emeltek Európában, és a nagy gondok ellenére, nem ismétlődnek meg azok az idők.

A szerb miniszterelnök már szerdán azt mondta, hogy meglepte és sokkolta a hír, és kijelentette:

Szerbia nem követi a magyar példát, nem fog falakat emelni és nem fog Auschwitzban élni.

Vučić szerint Szerbia nem tehető felelőssé a migránsok miatt, akik a nyugat-balkáni országot csak tranzitútvonalnak használják. Ők nem akarnak Szerbiában maradni – szögezte le a szerb miniszterelnök.

Etetjük őket, vigyázunk rájuk. Mit várnak még tőlünk? Ők semmit sem akarnak a mi országunkban, és akkor még valaki falakat is emel felénk.