Pokolgép végzett egy afgán családdal

2015.06.20. 21:06

Út menti pokolgép ölte meg szombaton egy népes afgán család legalább tizennégy tagját, illetve nyolcukat súlyosan megsebesítette. A család hazafelé tartott az otthonába, ahonnan egy tervezett katonai akció miatt menekültek el – írja az MTI.

Nabil Dzsan Mullahhail tartományi rendőrfőnök 16 halálos áldozatról és 3 sebesültről számolt be; mint elmondta, a halálos áldozatok száma a sebesültek válságos állapota miatt tovább nőhet. A tartományi kormányzó helyettese ugyanakkor 14 halottat említett.

Mohamed Szaleh, az egyik családtag elmondta, hogy nemrég menekültek el a térségből, miután megtudták, hogy a kormányzat hadműveleteket tervez a környéken. A férfi azt mondta, a rokonai közül legalább 21-en eshettek áldozatul a robbantásnak.

A merénylet elkövetését egyelőre senki nem vállalta magára.

Évente tízezer halott

Az eset Hilmend tartomány Marja körzetében robbant fel, az afganisztáni tálibok egyik fellegvárában. A tálibok gyakran helyeznek el pokolgépeket a közutak szélén; ezekkel elsősorban az afgán biztonsági erőket támadják. A robbanószerkezeteket viszont a civil járművek is működésbe hozhatják.

Az ENSZ jelentése szerint 2014-ben 10 500 civil halt meg erőszakos cselekmények miatt, ami 2009 óta a legmagasabb érték. A tálibok és más felkelők a civil áldozatok 72 százalékáért felelnek, a kormányerők és a külföldi csapatok a 14 százalékáért.

Néhány napja kezdődött a ramadán, a muzulmánok szent hónapja. A tálibok visszautasították az afgán vallási vezetők követelését, hogy az ünnepek idejére függesszék fel a harcokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport