Ágnes
-1 °C
2 °C

Javulnak az arab-izraeli kapcsolatok

2015.06.21. 19:44

Egyiptom új nagykövetet küld Tel-Avivba, három évvel azután, hogy a 2012-es gázai háború alatt visszarendelte a külképviselete ottani vezetőjét – írja az egyiptomi MENA hírügynökségre hivatkozó MTI.

Az új egyiptomi nagykövet, Házem Heirat mostanáig az egyiptomi külügyminiszter diplomáciai és konzulátusi ügyekért felelős asszisztenseként dolgozott. Elődjét, Átef Mohamed Szálem el-Ahl-t még az iszlamista Mohamed Murszi vezette rezsim nevezte ki. Bár a lépést Izraelben akkor pozitív gesztuskén értékelték, a 2012 novemberében kirobbant gázai-izraeli konfliktus alatt Kairó visszarendelte a tel-avivi nagykövetét.

Ugyancsak vasárnap Izrael kairói nagykövete egy arab nyelvű videoüzenetben köszöntötte az egyiptomiakat az iszlám böjti hónap, a Ramadán alkalmából. A két ország között harmincöt éve van diplomáciai kapcsolat, de ilyenre még nem volt példa.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap új nagyköveteket nevezett ki Berlinbe, Rijádba, Washingtonba és Havannába, valamint új konzulokat küldött Londonba, Milánóba és Chicagóba.