Zita, Mariann
9 °C
21 °C

A magyar fal miatt sietve felkerekedtek Szerbiából a migránsok

K  AP20141219043
2015.06.22. 13:05

Az illegális migráció elleni közös határrendészeti és bűnügyi fellépésről állapodott meg a szerb és a magyar rendőrség vezetője hétfőn Szegeden.

Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitány a megbeszélést követően elmondta, a jövő héttől négy mobil hőkamera és húsz magyar rendőr teljesít szolgálatot Szerbiában, a macedón határon.

Az embercsempészés elleni fellépés érdekében a magyar, a szerb, valamint az osztrák rendőrség közös nyomozócsoportot hoz létre – közölte az altábornagy, miután a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon találkozott Milorad Veljovićtyal, a szerbiai rendőrség igazgatójával.

Szerbia nem tudja egyedül megoldani a menekültproblémát, nemzetközi segítségre van szüksége – jelentette be közben hétfőn Belgrádban Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter a menekültkérdéssel foglalkozó szerb munkacsoport ülését követően.

Az MTI híradása szerint a szociális ügyi tárca vezetője arra szólította fel a szerb miniszterelnököt, hogy hívjon össze egy regionális tanácskozást, amely szintén a menekültproblémával foglalkozna, az ország egyedül nem tud megbirkózni, segítségre van szüksége az élelmiszer, a gyógyszerek, a felszerelés és a pénz terén.

A miniszter kiemelte, hogy a szerb rendőrség és a katonaság naponta több ezer migránst állít meg a határon, de „nem elég, ha csak az egyik oldalt védik”, a környező országok ugyanis nem őrzik eléggé határaikat. Aleksandar Vulin hangsúlyozta, hogy Szerbiának pénzre van szüksége ahhoz, hogy szállást biztosítson a menedékkérőknek, de hozzátette, ahhoz is pénzre van szükség, hogy megfelelő felszereléssel tudja biztosítani a még jobb határvédelmet.

A migrációt nem lehet Szerbiában megállítani, mert az nem ebből az országból indult. Vulin közölte, hogy amióta Budapest bejelentette, hogy 4 méter magas kerítést akar emelni a magyar–szerb határon, azóta megnőtt a menedékkérők száma, de azoké is, akik elhagyják a menekültközpontokat, hogy minél hamarabb átjussanak a határon. Megismételte a szerb kormány álláspontját, miszerint a migránsok célpontja nem Szerbia, hanem Nyugat-Európa, de amíg ebben az országban vannak, addig Belgrádnak kell biztosítania ellátásukat és biztonságukat.