Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Az ukránok szerint folyamatosan támadnak a szakadárok

2015.06.22. 22:34

Egy nap alatt 85 támadást hajtottak végre az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai frontvonal mentén az ukrán katonák állásai és civil települések ellen, mondta Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján. Egy nap alatt két katona vesztette életét és három sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A parancsnokság tájékoztatása szerint a szakadárok támadásaik zömét a korábbi napokhoz hasonlóan változatlanul a Donyeck környékén lévő, ukrán ellenőrzésű településekre összpontosították. A térséget 52 tüzérségi csapás érte.

Luhanszk megyében hétfőre virradóan gránátvetőkkel nyitottak tüzet az északi frontszakaszon, a megyeszékhelytől nyugatra fekvő Zolote és Krimszke településekre. A harcok sújtotta két megye székhelye közötti térségben, Artemivszk városa mellett aknavetőkkel támadtak a szakadár erők. A Donyeck környéki Marjinkában orvlövészek is voltak. A tüzérségi támadások reggel is folytatódtak.

Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó sajtószolgálata arról adott hírt, hogy a szakadárok tüzérségi támadásai miatt egy vízvezetéken megsérült a vízszivattyúkat működtető elektromos hálózat, ami miatt Luhanszk egy részén és több környező településen megszakadt a vezetékes vízellátás, írja az MTI.

A donyecki szakadárok egyik hírportálja szerint helyi idő szerint hajnali négy tájban az ukrán fegyveres erők mértek tüzérségi csapást Donyeck városának északnyugati részére, egy civil megsebesült. A Luhanszk megyei szakadárok közlése szerint az ukrán erők az elmúlt egy nap alatt háromszor sértették meg a tűzszünetet.

Átállt egy vezérőrnagy

Egy magas rangú ukrán katonatiszt hétfőn bejelentette, hogy átállt a donyecki szakadárokhoz. Olekszandr Kolomijec vezérőrnagy, volt védelmi miniszteri tanácsadó Donyeckben tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. A vezérőrnagy azt mondta, hogy családját ki kellett menekítenie Kijevből, nehogy üldöztetésnek legyenek kitéve. Állítása szerint több ukrán katona is fontolgatja az átállást.

Azt jósolta, hogy hamarosan zendülések lesznek az ukrán hadsereg soraiban, a harci morált pedig rendkívül alacsonynak nevezte. Noha kijevi források erről nem szóltak, azt állította, hogy őt megelőzve már több száz ukrán tiszt és katona állt át a kelet-ukrajnai szakadárok oldalára. Ugyanakkor az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke a múlt héten azt hozta nyilvánosságra, hogy két ukrán kémelhárító tiszt csatlakozott a szakadárokhoz. Szakadár és orosz források szerint a napokban történt még egy hasonló eset: egy magas rangú helyi tisztségviselő, a Luhanszk megyei vámszolgálat vezetője is átállt.

Azután, hogy az orosz sajtó felkapta a vezérőrnagy átállásának hírét, Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője Facebook-oldalán azt írta, Kolomijec az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök hivatali ideje alatt volt Dmitro Szalamatyin védelmi miniszter tanácsadója, és még 2012-ben menesztették a minisztériumból. Maga Szalamatyin 2012. február 8. és 2012. december 24. között vezette a tárcát.