Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Maga helyett a rokonát ítéltette el egy magyar férfi Ausztriában

2015.06.22. 11:22

Vádat emeltek Kecskeméten egy férfi ellen, aki az unokatestvére adatait felhasználva igényelt személyazonosító okiratot, majd Ausztriában bűncselekményt követett el, írta az MTI. Az osztrák hatóság által készített személyibe az unokatestvér adatai kerültek, akit így a rokon által elkövetett bűncselekmények miatt ártatlanul ítéltek el Ausztriában. A külföldi ítélet érvényét az illetékes magyar bíróság is elismerte, továbbá a bűnügyi nyilvántartó szerv a tagállami ítéletek nyilvántartásában is rögzítette az ítéletet, amiben az unokatestvér neve és adatai szerepelnek.

Az 54 éves kunszentmiklósi férfi 2011-ben külföldön akart munkát vállalni, de adatai szerepeltek a bűnügyi nyilvántartóban, ezért a vele közel egykorú, büntetlen előéletű unokatestvére személyes adatainak felhasználásával új személyi igazolványt igényelt és kapott. Később a vádlott Bécsben magyar állampolgárságú társaival közösen vagyon elleni bűncselekményeket követett el, és elfogták. A Bécsi Államügyészség 2012-ben lopás bűntette miatt vádat emelt az unokatestvére nevét és adatait használó vádlott ellen, majd a Bécsi Tartományi Büntetőbíróság jogerősen 10 hónap börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A férfi ezután visszajött Magyarországra, ahol ismét bűncselekményt követett el. Adatainak ellenőrzésekor derült ki, hogy hamis az igazolványa.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottat - aki más ügyben kiszabott szabadságvesztését tölti - elítélést eredményező hamis vád és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, és fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.