Béla
12 °C
27 °C

Líbia rá fog lőni a vizeire tévedő európai hajókra

2015.06.23. 14:24

A nemzetközileg elismert líbiai kormány fegyveres erői kedden azzal fenyegették meg az európai országokat, hogy légierejük támadást indít bármely, a líbiai vizekre engedély nélkül belépő hajó ellen. "Bármely, a líbiai vizeken előzetes engedély vagy együttműködés nélkül hajózó vízi járművet harci repülőgépekkel veszünk célba" - mondta Szakr Al-Dzsarúsi, a líbiai légierő parancsnoka.

Egy nappal korábban az európai uniós tagországok külügyminiszterei meghozták a döntést az illegális migráció megfékezését célzó földközi-tengeri katonai művelet első, felderítési szakaszának megkezdéséről. A megegyezés alapján hozzávetőleg egy héten belül várható a kijelölt hadihajók megjelenése az érintett térségben, amely a líbiai parti vizeket is jelenti.

Az EU-országok csúcsvezetői áprilisban úgy döntöttek, hogy az uniónak erő alkalmazásával is fel kell lépnie az embercsempészek tevékenysége ellen. A tagállamok külügyminiszterei május 18-án életre hívták az EUNAVFOR Med elnevezésű tengeri műveletet.  Ennek első szakasza - amelynek a megkezdéséről most döntöttek - légi és haditengerészeti felderítésre, értesülések gyűjtésére, a csempészek által leggyakrabban használt útvonalak feltérképezésére, valamint a nyílt tengeren bajba került hajókon levő emberek mentésére korlátozódik.

Ahhoz, hogy már a líbiai partoknál - lehetőség szerint a menekülteket szállító járművek útnak indulása előtt - katonai erőt alkalmazzanak a csempészekkel szemben, az EU szeretné megszerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását. Ehhez viszont a BT-ben jelenleg uralkodó álláspont szerint szükség lenne a líbiai hatóságok ilyen irányú segítségkérésére.

Csakhogy Líbiában jelenleg polgárháborús káosz uralkodik: két parlament és két kormány működik párhuzamosan, és különféle fegyveres csoportok próbálják magukhoz ragadni a hatalmat. Az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális migráció: Észak-Afrikából, döntően Líbiából embercsempész bűnbandák túlzsúfolt lélekvesztőkön indítanak útnak főként Olaszország partjai felé a háborúk, egyéb konfliktusok, illetve a nyomor elől menekülő afrikai, közel-keleti és ázsiai embereket. Eddig csak idén több ezren vesztek a Földközi-tengerbe.  

Eközben újságírónk ott van a Líbiához legközelebbi olasz szigeten, Lampedusán. Ide szállítják a tengeren kimentett menekülteket. Nézze meg, mit tapasztalt a helyszínen.