Piroska
-1 °C
5 °C

Terhes nőket is ki kellett menteni a csempészhajóról

2015.06.23. 05:38

Több mint hatszáz menekültet mentett meg a Földközi-tengeren hétfőn egy norvég hajó, amely egy európai uniós tengeri műveletben vesz részt a térségben - írja az MTI a norvég rendőrség közleménye alapján. A Siem Pilot nevű hajó legénysége megdöbbenve vette észre, hogy több terhes nő is útnak indult Európa felé a lélekvesztőn, de szerencsére mindenkit sikerült kihalászni.

Annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, az ország az eredetileg olajfúrótornyok ellátására szolgáló Siem Pilot szállítóhajóval mégis képviselteti magát a Poszeidón nevű uniós tengeri műveletben, ami az illegális bevándorlás megfékezését - vagy legalább ellenőrzését - célozza.

Ahogy arról mi is írtunk, az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális bevándorlás: Líbiából embercsempész bandák túlzsúfolt lélekvesztőket indítanak útnak Olaszország partjai felé megrakva afrikai és szíriai menekültekkel. Egy másik hasonló útvonal Törökországból az Égei-tenger apró szigetein át vezet Görögországba. 2015-ben már 50 ezer ember ért partot Olaszországban, és több ezren vesztek a Földközi-tengerbe.