Edit
15 °C
29 °C

12 éves lány követett el öngyilkos merényletet Nigériában

2015.06.24. 07:08

Egy mindössze tizenkét éves kislány követett el öngyilkos merényletet Nigéria északkeleti részén, a robbantásban legalább tízen meghaltak és harmincan megsebesültek - közölték szemtanúk és egészségügyi források.

A merénylet Gujba település piacterén, Yobe szövetségi államban történt kedden kevéssel dél előtt. A szemtanúk szerint a merénylő ránézésre nem lehetett idősebb 12 évesnél - írja az MTI.

Ez két nap alatt már a második olyan öngyilkos terrorakció Észak-Nigériában, amelyet fiatal lány követett el. Egy nappal korábban egy a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport szülőföldjének és erősségének számító Maiduguri városában egy zsúfolt mecset előtt végzett 30 emberrel két fiatal merénylő lány. Gujbát tavaly rövid időre elfoglalta a Boko Haram.

A Boko Haram növelte terrortámadásai számát, amióta az ország új elnöke, Muhammadu Buhari bejelentette, hogy a fővárosból, Abujából a Borno szövetségi államban fekvő Maiduguriba helyezik át a katonai főparancsnokság székhelyét.

Csütörtökök az iszlamisták a szomszédos Niger két településére támadtak, legalább negyven embert megöltek, egy hete pedig a csádi fővárosban, N'Djamenában robbantottak pokolgépeket két rendőrségi épületnél. A terroristák első csádi merényletének legalább 33 áldozata volt.

A lázadó csoport – az Irakban és Szíriában jelentős területeket elfoglaló Iszlám Államhoz hasonlóan - szintén "kalifátust" akar létrehozni a térségben, ahol a saría, az iszlám törvénykezés lenne érvényben.