Béla
4 °C
15 °C

Renzi: Meg kell akadályoznunk a falak építését

2015.06.24. 13:37 Módosítva: 2015.06.24. 14:50

El kell kerülni az olyan falakhoz való visszatérést Európában, mint amilyen például a magyar-szerb határon épülne - jegyezte meg szerdán Matteo Renzi olasz kormányfő az Európai Uniót sújtó menekültválságról szólva az olasz szenátus ülésén az MTI híradása szerint.

Nekünk kell megakadályoznunk a falak emelését Európában, vagyis azoknak, akik látták, ahogy ezeket a falakat lerombolják

- mondta a berlini fal leomlására utalva.

A kormányfő figyelmeztetett arra, hogy Olaszország nincs abban a helyzetben, hogy minden migránst befogadjon. "Nem viselheti egyetlen ország az egész menekültválság súlyát" - tette hozzá. Renzi ugyanakkor óva intett a pánikkeltéstől. Megjegyezte, idén eddig 61 400 embert mentettek ki a Földközi-tengerből, és ez a tavalyinál nyolcszázzal több.

Az olaszországi menekülthullámról itt és itt írtunk riportot.

Renzi szerint közös európai válaszra van szükség a menekültválság kapcsán.

Ha a lángokban álló Földközi-tengerrel és vízbe fúló gyerekekkel szemben Európa mellőzi értékeit, saját identitása veszik el

- mondta az olasz miniszterelnök, és hozzátette:

nekünk Olaszországban Európa a civilizáció világítótornyát jelenti, és nem a félelem falát.

Csütörtökön és pénteken EU-csúcstalálkozót rendeznek a menekültválság kérdéséről, és Róma azt reméli, hogy megegyezés születhet a gazdasági bevándorlók visszaküldése és a menekültek ellátása jelentette teher megosztásáról az EU-tagállamok között. Az olasz kabinet vezetője ismételten az úgynevezett dublini rendelet reformjára szólította fel Brüsszelt.