Béla
12 °C
27 °C

6500 extra menekülthelyet alakít ki Ausztria

2015.06.25. 16:47

További 6500 helyet alakítanak ki Ausztriában a menekültek befogadására, a részletekről jövő héten egyeztet a kormány a tartományok képviselőivel - jelentette be az osztrák belügyminiszter a tartományi vezetők és a kormány közötti maratoni megbeszélést követően.

A belügyminisztérium közlése szerint a 2500 hely javarészét Bécs környékén és Alsó-Ausztriában létesítik majd, éppen abban a két tartományban, amely elsők között teljesítette a menekültkvótát. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtöki javaslata szerint átmeneti megoldásként kollégiumokat és hasonló létesítményeket nyithatnak meg a befogadásra, írja az MTI.

Végleges megoldás nem született még az osztrák menekültügyi vitában, viszont újabb határidőt szabtak: június végéig 2500, július végéig további négyezer helyet hoznak létre. Szerdán késő éjszakába nyúló, indulatos egyeztetést folytattak az osztrák tartományi képviselők és a kormány vezetői a menekültek elosztásáról.

A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A belügyi tárca június eleji adatai szerint, idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be.

A magyar kormány mindeközben bejelentette, hogy a Dublin III. egyezményt felrúgva nem hajlandó több Ausztriából Magyarországra visszatoloncolt menekültet befogadni. A Dublin III. egyezménye lényege, hogy ha egy menekültet elfognak az EU-ban, akkor először oda küldik vissza, ahol a menekülteljárást elindította. Mivel Magyarországról a legtöbb menekült tovább indul Nyugat felé, ezért Ausztriában és Németországban is nagyon sok, az EU határait először nálunk átlépő menekült van.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvanmillióan menekültek el háborúk és erőszak miatt, közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el.