Alfréd
-2 °C
2 °C

A szlovákok is intézkedni fognak menekültügyben

2015.06.25. 07:06

Szlovákia intézkedéseket készít elő, hogy miután Magyarország kedden felfüggesztette a más uniós országokból visszaküldött menekültek befogadását, képes legyen megbirkózni a helyzettel - jelentette be Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a kormány szerdai kihelyezett ülése után Rózsahegyen.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint Kalinák a keddi magyar közlésekre hivatkozott, de ezeket Budapest szerdán olyan értelemben pontosította, hogy jelen pillanatban ember legyen a talpán, aki tudja, mi is a pontos helyzet a Magyarországra visszaküldött menekültekkel. 

Az MTI szerint a miniszter azt mondta, hogy az év eleje óta Szlovákia mintegy 200 menekültet küldött vissza Magyarországra. Többségük az egykori Jugoszlávia területéről származott, de voltak köztük afrikaiak és szíriai állampolgárok is.

"Pillanatnyilag ez azt jelenti, hogy egy embert nem tudunk visszaküldeni, ő egyelőre nálunk van. A többi kétszázat visszaküldtük" - idézte a TASR Kalinák szavait. A miniszter nem zárta ki, hogy a közeljövőben megnőhet a Szlovákiában maradt migránsok száma.

Robert Fico kormányfő a sajtóértekezleten az Európai Uniót bírálta. Szerinte az EU egy kis ország problémájára, mint Magyarország, nem úgy reagált, mint a nagyobb országok esetében.

"A tény az, hogy ma beszélünk Görögországról és beszélünk Olaszországról, de Magyarország területére nagyobb számú migráns érkezett" - hívta fel a figyelmet Fico.

A szlovák miniszterelnök úgy vélte, tiszteletben kell tartani Magyarország döntéseit az országra nehezedő migrációs nyomás miatt, és a magyar döntéseket bilaterális és többoldalú tárgyalásokon meg kellene vitatni.