16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 0

Kirúgták a terroristákat az ajtón, visszamásztak az ablakon

2015.06.25. 09:36

Az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezet fegyvereseinek ismét sikerült betörniük a török határon lévő, kurd harcosok által védett szíriai Kobani városba, ahonnan januárban heves harcok árán s ikerült kiűzni őket – írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet jelentésére hivatkozva.

Miközben a dzsihadisták tűzpárbajt vívtak a kurd harcosokkal, az ISIS egyik terroristája begödült egy robbanóanyagokkal megrakott páncélozott járművel (esélyes, hogy az amerikaiak által balek módon hátrahagyott 2300 Humvee egyikével), és felrobbantotta magát -  legalább öt embert megölve, a Guardian egy helyi kórház információjára hivatkozva összesen 12 halottról és 70 sebesültről ír.

Egyelőre senki nem tudja, hogy szivároghattak be a városba a terroristák, van, aki szerint Törökország felől érkeztek.

Nem ez az első támadás az ötvenezres város ellen: tavaly ősszel a kurdok négy hónapig tartották hősiesen Kobanit, végül sikerült az  az amerikai légierő támogatásával kiűzni a térségből a mudzsahideket. Ezt a győzelmet sokan fordulópontnak tartották az Iszlám Állam elleni harcban, és igazából nem is tévedtek nagyot. A kurdok ugyanis azóta lassú, de biztos offenzívában nyomulnak előre, és egyesítik etnikai területeiket. 

Amikor június elején az Iszlám Állam az északkeleti országrészben lévő, olajban és termőföldekben gazdag Haszaka kormányzóságra támadt, ezt kihasználva a kurdok harapófogóba zárták, és bevették az IS utolsó török határon lévő erősségét,  Tal-Abjadot. Ezzel óriási csapást mértek a Kalifátus utánpótlási vonalaira, hiszen az önkéntesek és fegyver leginkább a török határon keresztül érkezik, és arrafelé távozik az "export" is, ami illegális olaj- és műkincsszállítmányokból áll. 

Sőt, ahogy arról kedden írtunk,  Kurd Népi Védelmi Egység pesmergái a Szabad Szír Hadsereg (ezt támogatja az USA), illetve amerikai harci repülők segítségével Ain Issza nevű városkáig nyomultak előre, és közben bevettek egy fontos katonai bázist. Ain Issza nagyjából 50 kilométerre van az Kalifátus fővárosától, Rakkától. 

Al-Bagdiék terrorállamát három  dolog élteti:

  • a győzelmi propagandára tóduló önkéntesek (akik közül messze nem az európaiak a legfontosabbak, hanem a csecsenek, egyiptomiak és más harcedzettebb veteránok) 
  • a  győzelmi propagandára   az öbölmenti szunnita államokból - nem feltétlenül állami szinten - tóduló pénz
  • a jóindulatúan szemt hunyó török kormányzat jóvoltából észak felé zajló kereskedelem

Mivel a győzelmi sorozat most megakadt, a kereskedelem útjában ádáz kurd férfiak és asszonyok állnak, ezért az ISIS-nek létfontosságú, hogy újból szerezzen egy határátkelőt. Amellett pedig váható volt már egy olyan ellencsapás, ami eltéríti a kurdokat a Rakka felé tartó offenzívától.  • Tippek
  • Bankszámla