Lefejezett embert találtak egy megtámadott francia üzemnél

000 Par8211802
  • Megtalálták egy férfi lefejezett holttestét egy Lyonhoz közeli üzemnél
  • Az üzemben egy támadó felrobbantott gázpalackokat, a robbanásban ketten megsérültek
  • A férfi feltehetően a saját főnökét fejezte le a támadás előtt
  • Állítólag iszlamista zászlót is találtak a helyszínen, az áldozat fején pedig arab feliratú ruhadarabok voltak, de egy szervezet sem vállalta magára a támadást
  • A férfi feleségét és az üzem előtt gyanúsan sokszor elhajtó férfit is kihallgattak
2015.06.26. 11:33 Módosítva: 2015.06.26. 17:31

Több gázpalackot sikerült felgyújtania egy francia gyár területén egy férfinek Saint-Quentin-Fallavier-ben, ahol megtalálták egy ember lefejezett holttestét, ketten pedig megsérültek egy robbanásban. A támadót elfogták a rendőrök, a feleségét és egy másik férfit is kihallgatnak, de egyelőre nem erősítették meg, hogy lett volna társa.

Az AFP szerint az üzemnél megtalált áldozat fejét arab feliratok borították, egy kerítésre volt felakasztva, a testét kicsit távolabb találták meg. A Le Dauphiné Libéré szerint az 50 éves férfi egy lyoni szállítmányozási cég vezetője volt, a támadó pedig nála dolgozott sofőrként. Azt egyelőre nem tudni, mikor ölték meg.

Az üzem gázpalackjait robbantotta fel

A Le Figaro szerint az eddig ismert információk alapján a következő történhetett. A támadó az üzembe rendszeresen járó szállítmányozási cégnél dolgozott. A belépőjével jutott be a kisbuszával az Air Products üzemébe. Ott áthajtott egy benti kerítésen is, aztán odafutott az üzem területén tárolt gázpalackokhoz, amiket aztán feltehetően az öngyújtójával meggyújtott. Az Air Products üzemében részben veszélyes anyagokkal is dolgoztak, ipari gázt állítottak elő.

A közeli gyárakban és egy hotelben is 10 óra előtt nem sokkal hallottak egy robbanást, kicsit megremegtek az ablakok is. A belügyminiszter is megerősítette, hogy a hamar kiérkező tűzoltók egyike leteperte a férfit, és a földre szorította a rendőrök kiérkezéséig. Állítólag a tűzoltó is megsérült közben.

Az egyik feltételezés szerint a férfi a saját főnökét fejezte le, mielőtt a kisbuszba szállt, és a helyszínre hajtott. Felakasztotta a férfi fejét a kerítésre, a testét pedig egy kicsivel arébb rakta ki, mielőtt behajtott volna az üzem területére.

000 Par8211576
Fotó: Philippe Desmazes / AFP

A Le Figaro korábban egy névtelen forrásra hivatkozva azt írta, hogy a támadó kezében egy iszlamista zászlóval lépett be az üzembe. A hatóságok állítólag a helyszínen találtak egy iszlamista zászlót, és a Le Dauphiné Libéré szerint az elfogott férfi az Iszlám Államra is hivatkozott, de nem erősítették meg, hogy a szervezetnek köze lenne a támadáshoz.

Ismerték a hatóságok

Az elfogott gyanúsított, a 35 éves Yassine Salhi Lyon környékén lakott, családjával fél éve költöztek Saint-Priest-be. Bernard Cazeneuve belügyminiszter azt mondta, hogy korábban megfigyelték, 2006-ban és 2008-ban is vizsgálta a rendőrség, és kapcsolatban állhatott szalafista mozgalmakkal.

A támadással gyanúsított férfi felesége nyilatkozott az Europe 1-nak. Azt mondta, átlagos életet éltek, férje sofőrként dolgozott. Normális muszlimok vagyunk, három gyerekünk van, mondta.  Péntek reggel hétkor ment el otthonról dolgozni, de nem érkezett haza kora délután, ahogy kellett volna. Délután a nőt is őrizetbe vették, és kihallgatták a rendőrök.

A francia RTL viszont megszerzett olyan dokumentumokat, amik alapján a rendőrök az elmúlt években is feljegyeztek adatokat a férfiről. A dokumentum szerint a férfi rendszeresen eltűnt több hónapra, és nem lehetett tudni, hol járt. Emellett pedig a lakásában olyan összejöveteleket tartott, amin katonai terepruhás résztvevők is voltak. Az is feltűnt a rendőröknek, hogy sok kilót leadott, és levágta a szakállát is. Ugyanakkor nem helyezték szigorúbb megfigyelés alá a férfit.

A Le Monde és a Le Point forrásai korábban azt írták, a férfinak lehetett egy társa is, de ezt a rendőrök nem erősítették meg. A belügyminiszter azt mondta, hogy több olyan embert is kihallgatnak, akiknek közük lehet a támadáshoz. A Le Dauphiné Libéré szerint köztük van egy olyan férfi is, aki délelőtt többször is oda-vissza elhajtott autóval az épület előtt.

Hollande terrorról beszélt

François Hollande elnök a támadás hírére kora délután hazaindult a brüsszeli EU-csúcsról. Hollande állítólag éppen Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, és Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, amikor értesítették a történtekről. Hollande Brüsszelből azt mondta, egyértelműen terrorcselekményről lehetett szó, a gázpalackokat tároló üzemben akarhattak robbantani. Manuel Valls miniszterelnök azt mondta, hogy „újra az iszlamista terrorizmus csapott le Franciaországban".

Délután háromra összehívták a védelmi bizottság ülését a köztársasági elnöki hivatalba. A Rhône-Alpes régióban megerősítették a fontosabb intézmények védelmét. A támadás hírére Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője kemény válaszlépéseket sürgetett, szerinte a bejelentések és szlogenek helyét a lépéseknek kell átvenniük az iszlamizmus ellen.

David Cameron brit miniszterelnök úgynevezett  Cobra meetinget  hívott össze  a mai francia  és a tunéziai terrortámadások miatt. Twitterén  azt írta : „Rosszul vagyok a tunéziai, kuvaiti és francia támadásoktól. Nemzeteink összefogva harcolnak a terrorizmus szörnyűségei ellen."

A BBC szerint az IS támogatói a Twitteren utaltak arra, hogy a szervezet szóvivője, Abu-Muhammad al-Adnani három napja megfenyegette Barack Obama amerikai elnököt és szövetségeseit, azt mondta, hogy meglepetésekre számíthatnak. Nem tudni, hogy van-e összefüggés a franciaországi támadás, valamint a tunéziai és kuvaiti merényletek között.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport