Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Mostantól kicsit rosszabb lesz a homokban napozni

2015.06.26. 22:32
 • Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúszában két népszerű vízparti üdülőkomplexumot ért fegyveres támadás, legalább harmincheten meghaltak, többségük német vagy brit állampolgár volt, de hivatalos forrás szerint tunéziai, belga és írországi áldozat is van.
 • Franciaországban egy embert lefejeztek, és ketten megsebesültek egy Lyonhoz közeli vegyi üzemnél elkövetett merényletben.
  000 Par8211576
  Fotó: Philippe Desmazes
  A nyomozók Saint-Quentin-Fallavier vegyi üzemének kerítésére erősítve találták meg a halálos áldozat levágott fejét. Arcán arab feliratok voltak, és a kerítésre több iszlamista zászlót is kitűzött a merénylő. Franciaországban most először követtek el merényletet az Iszlám Állam módszere alapján. A férfi feltehetően a saját főnökét fejezte le a támadás előtt. Eddig a férfi feleségét és az üzem előtt gyanúsan sokszor elhajtó férfit hallgatták ki. 
 • Tömegmészárlást hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadistái Kobani szíriai határvárosban, a civil halálos áldozatok száma 146. Az elkövető Iszlám Állam korábban csak egyszer ölt meg ennél is több civilt az országban. Egy másik szíriai városból, Haszakéből jelentések szerint 60 ezer lakos menekült el az Iszlám Állam támadása hatására, ezzel a menekülők száma akár a 200 ezret is elérheti. Az dzsihadista szervezet csütörtök hajnalban tört be a török határon lévő Kobaniba, és támadta meg a részben a kormányerők kezén lévő északkelet-szíriai Haszakét, majd elfoglalta ennek legalább egy kerületét.
 • Kuvaitvárosban az asz-Szádik mecset ellen hajtottak végre öngyilkos merényletet a pénteki ima idején. A helyi belügyminisztérium tájékoztatása szerint a támadásban 25-en meghaltak, és 202-en megsebesültek. A támadás elkövetését itt is az Iszlám Állam vállalta magára. A szélsőségesek szerint a támadó korábban már több tucatnyi síitát gyilkolt meg a szervezet szolgálatában.
 • Szomáliában katonák tucatjait mészárolták le az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab nevű terrorszervezet fegyveresei az Afrikai Unió (AU) egyik támaszpontján.

A ramadánra időzítve

A merényletsorozat három nappal azután következett be, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet felhívást tett közzé, amelyben arra buzdította a muzulmánokat világszerte, hogy a - június 17. óta tartó - ramadán ideje alatt vegyenek részt a "hitetlenek" ellen vívott "szent háborúban".

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában jelentős területeket tart ellenőrzése alatt, és kalifátust kiáltott ki az általa elfoglalt területeken.

Az első információk alapján mindazonáltal semmi sem utal arra, hogy a különféle helyszíneken pénteken végrehajtott támadásokat összehangolták volna.

A merényleteket az ENSZ, az Egyesült Államok és a világ több más országa is elítélte. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, mindazokat, akik a megdöbbentő erőszakos cselekedetekért felelősek, azonnal bíróság elé kell állítani.