Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Téglákkal dobálják az uberes kocsikat Párizsban

2015.06.26. 10:34

Második napja tart a taxisok országos blokádja Franciaországban, amelyen az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás ellen tiltakoznak. A taxisok nem viccelnek, megbénították Párizs, Toulouse és Marseille központi csomópontjait, néhol lángoló autógumikkal torlaszolták el az utakat.

A demonstrálók más autósokkal és a rendőrséggel is összetűzésbe keveredtek, a rendőrök több helyen könnygázt is bevetettek ellenük. Tegnap a Párizsban tartózkodó Courtney Love felháborodottan posztolta a Twitteren, hogy azt az autót is megtámadták, amiben ő utazott. A helyzet az elmúlt napokban különösen eldurvult a taxi- és az Uber-sofőrök között, Strasbourgban olyan is előfordult, hogy taxisok utasnak álcázva magukat elhagyatott helyekre vitették magukat Uberrel, hogy ott aztán megverhessék a sofőröket. Egy új videón az is látszik, ahogy téglával dobnak meg egy feltételezett uberes autót:

Téglával dobnak meg egy feltételezett uberes autót Párizsban

Az Ubert tavaly ősszel a hatóságok már betiltották Franciaországban, ennek ellenére egyre többen használják, és az ügy most az alkotmánybírósági döntésre vár. A taxisok sorsa valóban nem alakul túl rózsásan az utóbbi években: egy taxisigazolvány kiváltása akár 240 ezer euróba (72 millió forintba) is belekerülhet, ezt az összeget általában hitelben veszik fel és a bevételből fizetik vissza.

Az Uber elterjedése óta azonban állításuk szerint 30-40 százalékkal visszaesett a forgalmuk, ezért most nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy szabályozzák a közösségi taxizást. Németországban az Uber már beadta a derekát az államnak, hogy elkerüljék a teljes betiltást, valószínűleg most a cég francia szárnyán a sor.