Gerzson
-3 °C
2 °C

Ha ez tényleg összejön, Magyarországot még sokat emlegetik majd az egyháztörténetben

2015.06.28. 18:09

A nyugati (katolikus) és a keleti (ortodox) egyház 1054-ben szakadt szét. Az utóbbihoz tartozó orosz egyház vezetője, a moszkvai pátriárka és a római pápa közt találkozó, bár legalább húsz éve komolyan tervezik már, még nem jött létre. Most viszont nagyobb rá az esély, mint bármikor, a találkozó pedig akár Magyarországon is lehet.

Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozóját egy semleges ország láthatná vendégül, például Ausztria vagy Magyarország, nyilatkozta Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi vezetője a Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában az MTI beszámolója szerint.

Azt mondta, nem szerepel az agendában Ferenc pápa látogatása Moszkvába, de terveznek egy találkozót Kirill pátriárka és a pápa között. Szerinte a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő találkozója egy semleges országban lesz, ami azt jelenti, hogy nem Moszkvában vagy Rómában. Már több ország ajánlkozott a találkozó helyszínéül, például Ausztria és Magyarország.

1997-ben II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt. Tavaly Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, akármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni. A római egyházhoz 1,2 milliárd hívő tartozik, a 250 milliós ortodox kereszténységen belül az orosz ortodox egyház 165 millió hívőt tart számon.