Emma
9 °C
26 °C

Az évszázad szökése: elmondta a meglőtt szökevény, mi volt az eredeti terv

2015.06.29. 18:33 Módosítva: 2015-06-29 20:31:49

A vasárnap meglőtt, és kórházba szállított második New York-i szökevényt, David Sweatet ki tudták hallgatni a hatóságok, erősítette meg Andrew Cuomo kormányzó az információt, amit korábban a nyomozáshoz közel álló forrás mondott a CNN-nek. A 34 éves férfi azt mondta, hogy az eredeti tervek szerint a börtön varrodájában dolgozó Joyce Mitchell szökevénytársával együtt felvette volna őket a falon túl, aztán együtt Mexikóba menekültek volna. Miután a nő nem jelent meg, a két rabnak improvizálnia kellett, ezért indultak északnak, Kanada felé.

tag-reuters (2)
Fotó: Handout

Azt is elmondta, hogy a 22 napból 17-et együtt menekültek társával, a 48 éves Richard Matt-tel, de akkor Sweat úgy döntött, inkább különválik, mert szerinte a másik férfi túlságosan lelassította.

Matt-tet végül pénteken találták meg, és lőtték le a rendőrök, három fejlövés végzett vele. Sweat közelebb, 3 kilométerre jutott a kanadai határhoz, amikor egy járőr észrevette, menekülés közben pedig kétszer is rálőtt.

A szökevényeket hetek óta több mint nyolcszáz rendőr kereste. A nyomozók közel kétezer lakossági bejelentést kaptak, és csaknem az összeset leellenőrizték.

A gyilkosságért elítélt két férfi egy kifinomult tervvel szökött meg a börtönből: fúróval átfúrták a fém falakat, majd a börtön vízvezetékhálózatán és egy csatornafedőn keresztül az utcára jutottak. Utoljára egy pénteken este fél 11-kor a létszámellenőrzéskor látták őket, és szombat hajnalban fél 6-kor a reggeli névsorolvasáson már nem voltak meg. A börtönben éjjelente kétóránként benéznek az cellákba az őrök, de a két szökevény kitömte az ágyát, így az őrök nem vették észre, hogy eltűntek.

A hatóságok eddig is úgy gondolták, hogy a börtön varrónője segített nekik a szökésben, tőle kaphatták a fúráshoz szükséges szerszámokat, de azt egyelőre még nem tudni, Sweat megerősíti-e, hogy a nőnek szexuális kapcsolata volt a másik rabbal. A nő a szökés idején pánikrohammal ment kórházba. Azóta kiderült, hogy fagyasztott hamburgerhúsban juttathatott be a két rabnak fűrész pengéket.